divendres, 1 de setembre del 2006

Novetats

Comença la migració postnupcial d'ocells

Fa setmanes que ja s'aprecïa a les zones humides de la comarca l'arribada de limícoles, que solen ser migradors força primerencs. Cames llargues (Himantopus himantopus), gamba verda (Tringa glareola), becs d'alena (Recurvirostra avosseta), becadell (Gallinago gallinago), territ menut (Calidris minutis) i territ becllarg (Calidris ferruginea) són algunes de les espècies que ja s'observen als estanys de Sils, per exemple.

Al cel comencen a creuar algunes espècies planejadores, que tindran un màxim de pas durant aquest mes de setembre, i es fa palesa l'arribada de passeriformes i altres migrants de menys envergadura.
A finals de juliol ja van desaparèixer els falciots negres (Apus apus) de les viles i ciutats i ara se n'observen en migració, juntament a ballesters (Apus melba) i hirundínids.

  • Dilluns 7 d'agost, 31 milans negres (Milvus migrans) en vol sobre Santa Coloma, sobrevolada també per un estol de més de 100 ballesters.
  • Diumenge 20 d'agost, pas d'abellerols (Merops apiaster) al turó de les Gatoses. Una femella de mastegatatxes (Ficedula hypoleuca) a les hortes properes a la font Picant, a Santa Coloma.
  • Dissabte 26 d'agost, dues cigonyes blanques (Ciconia ciconia) en vol sobre Riudellots de la Selva.
  • Diumenge 27 d'agost, al turó de les Gatoses, a Santa Coloma, pas constant d'abellarols. Un esparver vulgar (Accipiter nisus) i dos aligots comuns (Buteo buteo) agafant tèrmiques i dirigint-se cap al sud. Presència de mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus).
  • Dimecres 30 d'agost, un grup de cigonyes blanques descansen en uns camp del veïnat de Massabé, de Sils.
  • Dijous 31 d'agost, un grup de centenars d'orenetes cuablanques (Delichon urbicum) fa dies que ronda la zona nord de Santa Coloma ciutat.
El Col·lectiu Bisaroca col·labora amb el programa Pernis de l'Institut Català d'Ornitologia fent controls de migració des del turó de les Gatoses, a Santa Coloma de Farners. Els controls es duen a terme cada cap de setmana (preferiblement dissabte) entre finals d'agost i mitjans d'octubre. Per participar en aquest projecte poseu-vos en contacte amb l'ICO www.ornitologia.org

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...