dimarts, 26 de gener del 2010

L'ocell més petit d'Europa

És el bruel (Regulus ignicapilla). Aquesta diminuta joia alada que guarneix les branques dels arbres és l'ocell més diminut del continent europeu, amb els seus (amb prou feines) 9 cm de longitud.
És una espècie estrictament forestal que habitat en tot tipus de bosc, des d'alzinars i suredes de la terra baixa fins a les pinedes d'alta muntanya. S'alimenta bàsicament de petits invertebrats i les seves postes. A l'hivern és freqüent detectar-los en grups buscant aliment entre les branques dels arbres, sovint acompanyats de mallerengues, mosquiters i raspinells, formant estols mixtes que fan les delícies dels naturalistes.
El reietó (Regulus regulus) és un parent seu que viu als boscos de coníferes de l'alta muntanya. A l'hivern és possible trobar-lo a cotes més baixes, fugint de les inclemències climàtiques. Se'l distingeix del bruel pel fet que li manca la "cella" blanca tan característica.
El bruel és molt abundant i freqüent a la Llémena. La seva veu, un "tsi" suau i sovint repetit, el delata molt abans de que el puguem veure.













Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...