divendres, 18 de setembre del 2015

Birding a la Jacetània


Birding a la Jacetània, Pirineu d'Osca

Ara que encara tinc fresca la darrera visita a Jaca i la seva comarca, uns curts apunts que volen ser orientatius per conèixer alguns indrets per anar a observar ocells basats en la meva experiència a la zona.

Hi ha molta informació arreu, tant a internet com en guies impreses i altres. Al portal www.birdingpirineos hi trobareu molta informació i itineraris ornitològics.

Comento breument els que conec. De fet, a tota la comarca, vagis on vagis, es van veient ocells arreu, sobretot rapinyaires en vol. Depenent de l'època de l'any: milans negres i reials, àguiles calçades, marcenques, aligots i voltors. També les cornelles i els corbs s'observen arreu.

 

Selva de Oza

A la vall d'Echo. És una de les àrees més turístiques i visitades, per tant, en temporada alta, hi ha perill de massificació. És una zona molt bona per picot garser blanc i negre i passeriformes forestals. També hi ha citacions de picot garser dorsiblanc (espècie que no he observat mai aquí). Als prats de la vall, on hi transcorre el riu Aragón Subordán, és fàcil de localitzar escorxador, còlit gris, grasset de muntanya, merla d'aigua i altres. I els cims estan sempre sobrevolats per voltors i, molt sovint, per trencalòs. Recomanacions: triar un grup d'espècies i dedicar-hi una bona caminada, ja sigui per les valls, cims o a l'interior dels esplèndids boscos. Els camins estan ben senyalitzats.

 

San Juan de la Peña

Un altre indret intensament visitat. L'altiplà, on es troba el monestir nou, és la millor zona per observar ocells. Hi sobrevolen milans, marcenques, voltors i aufranys, i la pineda, amb alguns peus destacables, és refugi de petits ocells forestals (molt fàcil d'observar el picasoques blau). Recomanació: si no és temporada de màxima afluència, fer una caminada per l'altiplà per zones allunyades de les àrees de pícnic.

 

Astún

Astún i Somport són llocs bons per observar espècies d'alta muntanya. S'hi arriba bé amb cotxe i des dels mateixos aparcaments ja se'n poden observar algunes. Molt fàcils d'observar són la merla roquera, el còlit gris, el passarell i el grasset de muntanya, entre altres. A les zones més altes, voltor, trencalòs i és un bon punt per veure àguila daurada. Recomanació: aprofitar el telecadira i pujar als ibons més propers, augmentant les possibilitats de trobar alguna espècie més difícil, com ara la perdiu blanca (què tampoc he vist mai aquí).

 

Aísa

Probablement la vall més maca de tota la comarca. Els pobles de Borau i Aísa mateix mereixen una visita especial. Tota la vall es pot recórrer amb vehicle tipus turisme, ja sigui des de Castiello de Jaca com des de Jaca mateix. Per observar ocells crec que és millor opció fer-ho des de Jaca, ja que l'itinerari transcorre per petites planes agrícoles que són molt productives ornitològicament parlant. Molts rapinyaires. Depenent de l'època: milans, voltors, aligots, esparver cendrós, falcó mostatxut, calçada, marcenca,... També molts alàudids i fringíl·lids. I crec que ha de ser un bon indret per a ocells hivernants d'espais oberts. La carretera segueix Aísa enllà, cap al nord, fins arribar a el Rigüelo, ja en plena muntanya pirinenca. A partir d'aquí es pot seguir a peu entre el riu, boscos d'alta muntanya i àrees rocalloses fins a arribar als Llanos de Napazal, on el paisatge és absolutament espectacular. Tota la zona és rica en ocells forestals i d'alta muntanya (pardal de bardissa, mallerengues, còlit gris, merla roquera, gralla de bec vermell,...), en època de migració de tardor hem vist centenars d'ocells a la zona, des de tallarols i tallaretes fins a mastegatatxes i papamosques. Crec que la zona de Napazal i les faldes de les muntanyes més properes han de ser zones bones per a perdiu blanca, però no ho he pogut comprovar. També crec que s'hi pot trobar pela-roques a la zona.

 

Canal Roya

A Candanchú. Hi ha zona d'aparcament a la dreta de la crta., on comença l'itinerari que puja resseguint el transcurs del riu. Es creua una zona de boscos, prats, cingles i faldes de muntanya de gran bellesa, molt atractiva paisatgísticament i amb moltes espècies forestals i típiques de matollar. Àguiles calçada i daurada, trencalòs, gralla de bec vermell, hortolà,... No descarto pela-roques en els cingles. És relativament fàcil observar esquirols i marmotes.

 

La Garcipollera

Àrea forestal de repoblació. Avorrida, basant-me en la meva experiència. Molta mallerenga petita, bruel i altres passeriformes forestals típics de coníferes. El riu tampoc ofereix gaire res. Acín és maco, i a partir d'aquí no he pujat més, potser és diferent i ofereix més interès ornitològic, però jo ho desconec. En teoria és bona zona per observar picots negre, verd i garser gros.

 

Villanúa

El municipi ofereix diverses rutes de senderisme que són totalment compatibles amb el birding. Per allà passa un tram del camí de Sant Jaume. Es pot fer el recorregut des de Villanúa a Canfranc, entre paisatges agradables i al costat del riu. Es poden observar tots els rapinyaires esmentats anteriorment, així com tallareta vulgar i cuallarga, mastegatatxes en migració, cuerete torrentera i merla d'aigua al riu i altres espècies. La Cueva de las Güixas és espectacular i s'hi poden trobar quatre espècies de rat-penats (de ferradura gran, de ferradura petit, mediterrani i de cova).

 

Foces de Biniés i Sigüés

Suposo que hi deu haver itineraris per fer a peu per la zona, però no estan senyalitzats ni publicitats. La carretera els creua de nord a sud. La foz de Biniés té un parell de punts on deixar el cotxe per baixar i fer un cop d'ull. Voltors i poca cosa més. A l'hivern es pot provar sort amb el pela-roques. La foz de Sigüés no ofereix cap punt per aturar-se a observar. Es poden visitar si venen de passada, però crec que prioritzaria altres zones. (la foz de Burgui, ja a territori navarrés però a pocs quilòmetres de Sigües, sí que està condicionada per a visitar-la caminant i té més interès faunístic).

Imatges:
Aísa, passat el Rigüelo
Camí de la Canal Roya
Mirador al nord de Biniés
Acín, a la Garcipollera

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...