divendres, 24 d’octubre de 2014

Mosquiters siberians


Us proposo sortir una estona, aprofitant que la climatologia acompanya, a observar ocells, centrant-nos en els mosquiters, aquest grup de petits passeriformes que sovint poden provocar algun maldecap a l'hora de identificar-los (tant als ornitòlegs més novells com als experts).

Ara ja hi ha un bon contingent de mosquiters comuns (Phyllosocopus collybita), la majoria dels quals es quedaran a passar l'hivern, i encara hi ha uns pocs mosquiters de passa o xiulaires (P. trochilus i P. sibilatrix) en migració. Aquests dies també s'estan produint al llevant ibèric no poques observacions d'una espècie considerada una raresa a pràcticament tota Europa, el mosquiter de doble ratlla (Phylloscopus inornatus). El gruix de la població nidificant d'aquest ocell es distribueix bàsicament a la regió de Sibèria, distribuint-se pels boscos caducifolis boreals i de muntanya. L'hivern el passa al sudest d'Àsia. La seva població sembla haver augmentat els darrers anys, fet que podria ser una de les causes per les quals és cada cop més detectat a Europa, sobretot a Escandinàvia i a les Illes Britàniques, però també als països mediterranis i fins i tot a l'arxipèlag canari.

A Catalunya hi ha hagut els darrers dies un mínim de mitja dotzena d'observacions d'aquesta espècie, fet que fa pensar que podria produir-se un bon recull d'observacions, tal i com va passar la tardor passada.

Us recomano (a més de consultar la guia, evidentment) escoltar i aprendre el reclam del mosquiter (en la majoria d'ocasions el primer contacte serà auditiu). No utilitzeu, si us plau, el reclam per atreure l'ocell. Cada cop hi ha més estudis que qüestionen aquesta interferència en el comportament de les aus i podria ser perjudicial. El podeu buscar a qualsevol lloc. Les darreres setmanes s'han anellat 3 exemplars (tots tres ocells nascuts aquest any, per cert) a Roses, en una vall amb brolla i pins. La tardor passada vaig tenir la sort de detectar i observar un exemplar en boscos de ribera a l'estany de Sils. Potser no és mala idea acostar-se a les arbredes i boscos caducifolis.

Sortiu al camp amb tranquil·litat i prenent nota de tot. Tingueu respecte per tota forma de vida. Sense crits, ni estridències, ni cap mena de pertorbació. Els ocells i l'altra fauna ho agrairan i vosaltres tindreu més probabilitat de gaudir d'una bona jornada naturalista.

Sort.

Publica un comentari a l'entrada

La becada

 H avent esmorzat pugem al cotxe i ens submergim en aquesta inabastable i pertorbadora massa forestal que s'ha vingut a anomenar les G...