dimecres, 11 d’agost de 2010

Menjadores també per a dragonsDurant l'estiu hem mantingut les menjadores per a ocells al pati de casa, sabent que únicament els pardals comuns, i alguna cuereta blanca de tant en tant, hi farien acte de presència. De pardals s'hi apleguen sovint més d'una vintena d'exemplars, amb polls que volen però que encara són alimentants pels progenitors (invariablement, les femelles).

Les menjadores també atreuen, com és lògic, a altra tipus de fauna, sempre invertebrada. Lepidòpters, algun coleòpter i, sobretot, himenòpters, amb majoria absoluta de formigues.

Un fet curiós és l'especial poder d'atracció que tenen les formiques sobre els dragons (Tarentola mauritanica). Aquests s'acosten a les menjadores a qualsevol hora del dia, sempre coincidint amb la major freqüentació per part de les formigues. Exemplars juvenils però també adults s'afanyen a devorar-les quan aquestes es concentren sobre alguna resta de menjar, saltant des dels testos propers o perseguint-les pel terra.

Un altra qüestió que teniem pendent, també relacionada amb la nostra intenció d'aportar aliment suplementari als dragons, era proporcionar-los una font d'aliment durant la nit. El mètode és ben senzill, només calia un llum encès per a que les arnes, les formiques alades i altres insectes s'hi acostessin irremeiablement atrets. La qüestió era no fer una despesa elètrica innecessària. Això ho vam aconseguir col·locant un fanalet amb una petita placa solar que carregava la bateria durant el dia i que s'engegava automàticament en arribar el vespre.

El fanalet, amb aparença d'espelma i disposat estratègicament entre le vegetació, vora les jardineres on es refugien els dragons, ha estat un èxit, i ara és habitual observar exemplars de diverses edats en la seva àrea d'influència, capturant tota mena d'invertebrats i disminuïnt les poblacions de pugons i de mosqueta blanca que ens atacaven les tomaqueres i carbassoneres.


Publica un comentari a l'entrada

La becada

 H avent esmorzat pugem al cotxe i ens submergim en aquesta inabastable i pertorbadora massa forestal que s'ha vingut a anomenar les G...