dilluns, 17 de maig del 2010

No està abandonat !


Estem en plena temporada de neixements de cabirols, un petit cèrvid que recentment ha experimentat una marcada expansió i actualment es troba distribuït pràcticament per tota la comarca, des de les serres del litoral, fins a la plana i les muntanyes del Collsacabra, les Guilleries i el Montseny.

Els cabirols de pocs dies d'edat no acompanyen a les seves mares quan aquestes s'allunyen pels voltants per tal d'alimentar-se o hidratar-se, encara no són prou forts i amb prou feines s'aguanten drets. La mare opta per deixar-los ocults entre la vegetació, confiant en el mimetisme del seu pelatge, per tornar amb ells al cap de poca estona.

Passejant per boscos o camps i trobar-nos una petita cria de cabirol amb aspecte d'un Bambi abandonat pot despertar en nosaltres instints de protecció i fins i tot podem caure en la temptació d'endur-nos el pobre animalet. No ho hem de fer mai !!! Aquest animal no està abandonat. Tocar-los, acaronar-los o fins i tot acostar-nos-hi massa pot significar la mort segura per a la pobra cria. La mare sentirà el nostre olor i el repudiarà, o algun carnívor com la guineu o el senglar (que freqüentment segueixen els rastres dels humans) el podria descobrir i devorar-lo.

Si ens trobem mai amb una cria de cabirol o de qualsevol altre mamífer que deixa les cries ocultes entre la vegetació (cérvol, daina, llebre,...) el millor que podem fer (el que hem de fer sempre!) és retirar-nos discretament i no acostar-nos per cap motiu. Si no ho fem així, estem posant en greu perill la vida de la infortunada criatura.

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...