diumenge, 8 de novembre del 2009

Observacions de fauna 07-11-09

 Ja ha arribat un important contingent de repicatalons (Emberiza schoeniclus), una de les poques espècies que es poden observar amb facilitat a la llacuna principal (recordem que el nivell d'aquesta llacuna és pràcticament nul desprès de la dessecació estival). De fet, sobta l'absència d'ocells limícols a les làmines d'aigua disperses que hi ha a la zona, un hàbitat a priori propici per a aquest grup d'aus. A més dels repicatalons, és fàcil observar cueretes blanques (Motacilla alba) i grassets de muntanya (Anthus spinoletta), i una parella de gavians argentats (Larus michahellis) que patrullen la zona. Els aligots (Buteo buteo) hivernants també són relativament fàcils d'observar al voltant de la llacuna i prop del primer observatori s'observa un grup de com a mínim 30 becs de corall senegalesos (Estrilda astrid).

Prèsencia generalitzada de rascló (Rallus aquaticus) a la sèquia, els recs i els prats de càrex. Precisament és en aquesta zona on s'observa un major nombre d'espècies i d'efectius. Bernats pescaires (Ardea cinerea), esplugabous (Bubulcus ibis) i martinets blancs (Egretta garzetta), a més de com a mínim mitja dotzena de xarxets (Anas crecca) es concentren als prats gestionats per pastura i voltants.

Cruixidells (Emberiza calandra), titelles (Anthus pratensis) i pinsans comuns (Fringilla coelebs) formen grups més o menys nombrosos i divagants a la zona, a més de molts altres passeriformes més freqüents.

Un únic blauet (Alcedo atthis) observat, més un mínim de dos picots garsers petits (Dendrocopos minor) molt actius i fàcilment escoltats i observats.

Encara es poden observar amb certa freqüència exemplars de la papallona Vanessa atalanta i fins i tot alguns tàndems de libèl·lules.

Observadors: Alfons Delgado, Maite Garrigós i Farners Delgado


3 comentaris:

Anonymous ha dit...

Sabeu quan tornaran a omplir la llacuna pemanent? Al principi es deia en un paper que només estaria seca una setmana i que era per a treure les espècies exòtiques.

Gràcies,
Oscar Bargalló

Alfons ha dit...

Desconec el contingut d'aquesta nota, però jo tenia entès que no es tornarà a reomplir de manera artificial, sino que s'espera que ho facin les pluges i que s'aconsegueixi un règim més natural.
L'aigua de depuradora no és de prou qualitat com per ajudar a la creació de l'hàbitat que es pretèn aconseguir.
Salutacions.

Alfons

Familia Bargalló ha dit...

Moltes gràcies Alfons,

No ho sabia, la nota estava penjada als aguaits dos dies després de buidar la llacuna (a finals d'agost).

Salutacions,
Oscar Bargalló

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...