dilluns, 30 de novembre del 2009

La poca pluja manté els estanys de Sils sota mínims quan haurien d´estar plens

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2009/11/30/poca-pluja-mante-estanys-sils-minims-haurien-destar-plens/372882.html


La instal·lació d'una comporta a la sèquia i una tardor calenta han deixat l'espai sense aigua

SILS

MARTÍ SANTIAGO

A l'estiu completament assecat i a la tardor ple a vessar. Així és com hauria de ser el cicle natural dels estanys de Sils però, enguany, la dessecació artifical de la bassa per enretirar els animals al·lòctons com les carpes i el cranc americà, la instal·lació d'una comporta a la sèquia per impedir l'entrada d'aigua de baixa qualitat i les altes temperatures d'una tardor calenta han provocat que amb el desembre acostant-se pràcticament no hi hagi aigua als estanys.

El tècnic de la fundació Acciónatura, Enric de Roa, apunta que el flux hídric dels estanys s'ha vist molt alterat per la instal·lació de la comporta a la sèquia. Per contra, indica que si s'observa l'escassa aigua que humiteja l'espai es podrà observar, a diferència del que passava fins ara, com és clara i transparent perquè prové només de la pluja i d'alguns regs dels camps de conreu propers.

Habitualment, el nivell de precipitacions del municipi ronda els 700 litres per metre quadrat, volum suficient com per garantir el correcte cicle ecològic de la bassa. Si enguany no es mantenen hi hauria la possibilitat d'obrir la comporta de la sèquia però aquesta no resulta una opció atractiva pels tècnics de la fundació ja que aniria en detriment de les tasques de regeneració i sanejament fetes a l'estiu.

Per a de Roa, el que determinarà en l'aspecte biològic si la dessecació i la instal·lació de la comporta ha resultat una tasca efectiva serà el retorn de les aus aquàtiques quan hi hagi aigua suficient a l'estany, la col·lonització de la bassa per part dels amfibis com les granotes o els gripaus i l'aparició d'algues que oxigenin l'aigua.

L'alcalde de la població, Martí Nogué (IdS), indica que resulta beneficiós per als estanys que s'assequin a l'estiu per una qüesitó de salubritat. Respecte a això, recorda que en les últimes dècades no s'ha treballat en aquest sentit i manifesta que en un futur espera que aques procés s'efectuiï de forma natural perquè ja ha avançat que no es podrà realitzar cada any un dessecament artificial.

Des d'Acciónatura també confien que el buidatge i emplenament de la bassa es produeixi de forma natural.

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...