dissabte, 31 d’octubre del 2009

Esparver d'espatlles negres (Elanus caeruleus) a l'Estany de Sils: nova espècie per a la comarca de la Selva




Avui dissabte 31-10-09 s'ha pogut observar un esparver d'espatlles negres a l'Estany de Sils (observadors: Miquel Vall·llosera i David Butterfield). Es tracta de la primera observació d'aquesta espècie no només per a la zona sino per a tota la comarca de la Selva.
L'esparver d'espatlles negres és una espècie d'origen indoafricà molt escassa a Catalunya que ha anat colonitzant la Península Ibèrica des de mitjans segle XX. A Catalunya només existeixen unes poques parelles nidificants a la plana de Lleida (vegeu el següent enllaç
http://www.sioc.cat/fitxa.php?sci=0&sp=ELACAE ), tot i que també és possible que alguna parella nidifiqui a l'Empordà. A la resta de la Península Ibèrica l'esparver d'espatlles negres es reparteix majoritàriament per la meitat sud, ocupant bosquines properes a camps de cereal i deveses escleròfiles.

A la selva no existeix cap citació coneguda. L'única existent en comarques veïnes és la d'un exemplar observat i fotografiat al Collsacabra d'Osona a la dècada dels 70.


 Fotografies de David Butterfield
 

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...