divendres, 14 d’agost del 2009

Projecte Orquídia

Orquídies de la Selva

Un total de 34 espècies d'orquídies són les que fins ara s'han localitzat a la comarca de la Selva en la recerca emmarcada dins els "Projecte Orquídia" que l'associació Orchis, Naturalistes de la Selva i l'Alt Maresme, ha endegat aquest any, en col·laboració amb els naturalistes Josep Barnés, Marc Franch i Lluís Llagostera. El projecte, que es preveu que duri un o dos anys més, pretèn conèixer totes les espècies d'orquídies presents a la comarca i aportar dades sobre la seva distribució.



Nous descobriments i espècies escasses

Algunes troballes han estan especialment interessants, com ara el fet de trobar fins a 8 espècies del gènere de les abelleres (Ophrys), un grup d'orquídies que es creia poc representat a la comarca. D'aquest grup cal remarcar les citacions de l'abellera catalana (Ophrys catalaunica) i la de mirallets (Ophrys speculum), dues orquídies no citades fins ara a la comarca.

També és d'interès el descobriment de noves localitats d'espècies molt escasses o que es creien desaparegudes, com ara el curraià vermell (Cephalantera rubra), la lístera ovada (Listera ovata) o la caputxina olorosa (Gymnadenia conopsea).



Zones d'especial interès

Algunes de les zones mostrejades són autèntics hot-spots (punts calents) de diversitat, on s'han identificat fins a una vintena d'espècies diferents representades per centenars d'exemplars en unes poques hectàrees. Aquestes zones d'alt interès per a la conservació de les orquídies i d'altres espècies vegetals no compten amb cap forma legal de protecció, per la qual cosa des d'Orchis també es vol fer una crida per tal de reclamar alguna figura de protecció que ajudi a conservar-les.



Una llista no tancada

A manca d'una o dues temporades més de prospecció, la llista d'orquídies presents a la comarca encara pot presentar força novetats, ja que algunes espècies que encara no s'han localitzat podrien aparèixer quan es visitin els hàbitats favorables en les èpoques apropiades. D'aquesta manera espècies típiques d'ambients mediterranis i de floració primerenca podrien estar presents en alguns sectors del litoral de la Selva, i d'altres, pròpies de localitats a més altitud, poden presentar poblacions d'extensió reduïda i de difícil localització als cims de les Guilleries i del Montseny, zones fins ara poc prospectades durant el present treball.

És d'esperar que les futures recerques tant al litoral com a l'interior i nord de la comarca faci augmentar la llistat d'orquídies fins al mig centenar aproximat d'espècies, més si tenim en compte que alguns espècies no citades a la Selva sí ho han estat en comarques veïnes com ara el Baix Empordà, la Garrotxa i Osona.


Espècies localitzades campanya 2009:
Flor de l'home penjat (Aceras anthropophorum)
Barretet piramidal (Anacamptis pyramidalis)
Mosquer grosses (Barlia robertiana)
Curraià grogòs (Cephalanthera damasonium)
Curraià blanc (Cephalanthera longifolia)
Curraià vermell (Cephalanthera rubra)
Orquis verd (Coeloglossum viride)
Epipactis de fulla ampla (Epipactis helleborine)
Epipactis de fulla petita (Epipactis microphylla)
Epipactis de mollera (Epipactis palustris)
Caputxina (Gymnadenia conopsea)
Clavell violaci (Limodorum abortivum)
Lístera ovada (Listera ovata)
Caputxina tacada (Neotinea maculata)
Magraneta borda (Neottia nidus-avis)
Flor d'abella o abellera (Ophrys apifera)
Abellera catalana (Ophrys catalaunica)
Abellera fosca (Ophrys fusca)
Abellera mosquera (Ophrys insectifera)
Abellera groga (Ophrys lutea)
Abellera becada (Ophrys scolopax)
Abellera aranyosa (Ophrys sphegodes)
Abellera vermella (Ophrys tenthredinifera)
Mirallets (Ophrys speculum)
Orquídia de les xinxes (Orchis coriophora)
Orquídia de flors espaiades (Orchis laxiflora)
Abellera de muntanya grossa (Orchis mascula)
Pentecosta (Orchis morio)
Flor del simi (Orchis simia)
Platantera bifolia (Platanthera bifolia)
Platantera de muntanya (Platanthera chlorantha)
Llengua de gall (Serapias lingua)
Espirant autumnal (Spiranthes spiralis)
Espirant estival (Spiranthes aestivalis)
Clavell violaci (Limodorum abortivum), orquídia típica d'ambients mediterranis i comuna a la comarca de la Selva. Fotografia d'Alfons Delgado.

Llengua de gall (Serapias lingua), una de les orquídies més abundants i freqüents a la comarca. Fotografia de Maite Garrigós



Abellera catalana (Ophrys catalaunica), espècie endèmica de Catalunya no citada fins al moment a la comarca. Fotografia de Josep Barnés.


Flor de l'home penjat (Aceras antropophorum), espècie amb una característica forma humanoide en les seves flors. Fotografia d'Alfons Delgado.



Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...