divendres, 15 de maig del 2009

Tordera cuidarà els espais protegits conservant els seus valors naturals

TORDERA | E.B. Diari de Girona

L'Ajuntament de Tordera (Maresme) s'ha compromès mitjançant la signatura d'un conveni amb l'entitat naturalista Orchis que farà les tasques de manteniment de les zones humides protegides del municipi fent-les comptabiles amb la conservació dels valors naturals d'aquestes zones amb elevada riquesa biològica i protegides per la Xarxa Natura 2000 així com pel Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN).

Aquest compromís arriba després que els Naturalistes de la Selva i l'Alt Maresme, Orchis, denunciessin que els treballs de manteniment -poda, sega- que realitza l'Ajuntament de Tordera en zones com ara l'estany de Cal Raba s'han realitzat de tal manera que afectaven a la fauna i a la seva protecció. Ja que com asseguren des d'Orchis, algunes aus fan servir els herbassars alts prop de l'aigua per ubicar els nius i quan se'ls elimina la vegetació herbàcia se'ls desprotegeix de depredadors naturals, gossos deslligats o fins i tot de vigilants de la zona.

Per tot això, han arribat a l'acord que es realitzaran aquestes tasques en dates no compreses entre l'1 d'abril i l'1 d'agost que és quan niden aquestes aus i és època de reproducció de molta fauna. I també, que quan es desbrossi la vegetació herbàcia a la zona humida s'haurà de deixar una franja mínima i sempre que sigui possible, d'entre dos i tres metres d'herba alta al voltant de la vegetació de ribera, entre d'altres.

Per tal que els compromisos es compleixin, l'Ajuntament de Tordera es fa responsable de comunicar el contingut d'aquest conveni als operaris dels treballs de manteniment. Tot i això, els naturalistes advertexen que faran un seguiment d'aquestes aspectes.

Aquest és el primer conveni que signa l'entitat Orchis, de recent creació amb l'Ajuntament. Aquesta a més, recorda que el municipi del Maresme té moltes zones humides i que gaudeixen de diverses figures de protecció legal i que històricament han patit una transformació del territori i d'una mala reputació fins a fragmentat i reduir la seva extensió a petits estanys i ambients aigualosos.

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...