dimarts, 15 de gener del 2013

Gat salvatge (Felis silvestris)

A principis d'hivern comença el zel del gat salvatge o gat fer (Felis silvestris). Les femelles mostren activitat nocturna i maulen intensament per atreure als mascles. Després d'una gestació de poc més de 60 dies neixeran les cries.

A Catalunya el gat salvatge es troba en àrees poc o gens humanitzades del Pirineu i Prepirineu, les muntanyes de Prades i el Monsant i els ports de Tortosa-Besseit (es característica la seva tendència a evitar la presència humana).
A comarques de Girona es troba majoritàriament al Ripollès, també a l'Alta Garrotxa i la Garrotxa d'Empordà, essent més rar a d'altres zones. A la Selva és probable la seva presència a les zones de contacte amb Osona i la Garrotxa.
Al 1991 es van reintroduir 4 exemplars al massís del Montseny, però tots van morir poc temps després atropellats o a causa d'altres accidents. Malgrat que sembla que començaven a adaptar-se a la vida salvatge (es van trobar restes de preses al fer la necròpsia), es va posar en dubte la idoneïtat de reintroduir animals que havien tingut contacte amb humans des del seu naixement.

Al Pirineu és freqüent sobretot en avetoses, també en pinedes de pi roig pures o mixtes amb caducifolis, i en les de pi negre.

Té hàbits crepusculars, essent un bon moment per intentar la seva observació l'albada, quan descansa en clarianes per aprofitar els primers raigs de sol per escalfar-se.
No acostuma a ser especialment dificultosa la seva observació allà on és freqüent i troba tranquil-litat.

2 comentaris:

tempspalamos ha dit...

Fa molts anys, vaig tenir la sort de veure'n un que fugia cames ajudeu-me quan el vam sorpendre a la zona de Maçanet de Cabrenys.
És una meravella d'animal.

Salutacions

Alfons ha dit...


Quina sort !! Jo a Catalunya mai n'he vist.

Gràcies pel comentari.

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...