divendres, 6 de febrer del 2009

Les comarques gironines són les que concentren més senglars de Catalunya

El Departament de Medi Ambient recomana "no abaixar la guàrdia" en captures per evitar es converteixi en plaga

Les densitats de porcs senglars de les comarques gironines són les que registren els valors més elevats de tot Catalunya, amb poblacions de fins a 12,5 animals per cada 100 hectàrees en funció de la zona escollida. Aquestes xifres, són les que revela l'últim Programa de seguiment del porc senglar del Departament de Medi Ambient de la Generalitat, des d'on s'insisteix en la necessitat de mantenir un període de cacera activa per tal d'evitar una concentració excessiva d'aquest animal salvatge.Les dades d'aquest estudi són les recollides durant la temporada 2007-2008.

Segons aquest document els quatre punts d'estudi de les comarques de Girona (el Parc Natural de la Zona Volcànica de laGarrotxa, l'espai d'interès natural de les Gavarres, la reserva de caça de Ribes de Freser-Setcases i l'àrea privada de caça de l'Alt Empordà) són les que han registrat una major densitat de porcs senglars amb valors des dels 5,5 als 12,5 animals per cada 100 hectàrees.La màxima, a l'Alt EmpordàAquesta darrera xifra és el resultat estimat a la zona de l'Alt Empordà, concentració que un any més ha resultat la més elevada de les terres catalanes. "L'Alt Empordà sempre ha estat la que més ha destacat, però de la que menys queixes hem tingut, perquè és una zona amb pocs conreus, a diferència d'altres comarques de Girona", va explicar el cap d'Activitats Sinegètiques del Departament, Ricard Casanovas.

El fet és que la tendència reproductiva d'aquesta espècie animal ha estat a l'alça, fet que ha incrementant el nombre d'exemplars arreu del territori. És en aquest sentit que el Departament de Medi Ambient, amb la col·laboració de caçadors i tècnics especialistes en fauna, realitzen aquest control de seguiment des de fa deu anys de manera ininterrumpuda, ja que d'aquesta manera s'obtenen els coneixements necessaris per poder dissenyar les propostes de gestió més adequades.Una de les solucions, segons va explicar Casanovas, és la d'allargar el període de caça "al màxim possible" i que durant aquest "no s'abaixi la guàrdia" per evitar que es pugui convertir en una plaga, en el sentit que generin "moltes molèsties o competència respecte d'altres tipus de fauna, flora i agricultura", va afegir.De moment, l'efectivitat dels caçadors es manté, ja que la xifra de captures totals també evoluciona a l'alça. Com a dada mitjana del conjunt del teritori català, Casanovas va concretar que de cada deu senglars que es veuen, se'n cacen quatre.

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...