dimecres, 14 de gener del 2009

Resultats del cens d'ocells hivernants 2009

Cliqueu al següent enllaç facilitat per en Joan Ventura:

http://es.geocities.com/ocellsdesils/Censhivernal.pdf

En una primera anàlisi destacaria que els resultats d'enguany són similars al d'anys anteriors, sense tenir en compte alguns condicionants com ara el menor nombre d'observadors i les condicions climàtiques.
Les anàtides presents, ànec collverd (Anas platyrhynchos) i xarxet (Anas crecca), mostren un augment considerable respecte a l'any anterior. També destaca l'augment d'espècies com l'esplugabous (Bubulcus ibis), el corb marí gros (Phalacrocorax carbo) i el gavià argentat de potes grogues (Larus cachinnans). Sobta la incomprensible davallada en el nombre de bernats pescaires (Ardea cinerea) i el baix nombre de martinets blancs (Egretta garzetta), espècies comunes a la zona pràcticament durant tot l'any. En aquest sentit, és probable que les pluges dels darrers dies i la creació de nous espais inundats a zones properes hagin comportat la dispersió dels efectius d'aquestes espècies.
Fotges (Fulica atra) i fredelugues (Vanellus vanellus) han estat detectades en petits grups, i és considerable la presència de rapinyaires com l'aligot comú (Buteo buteo) i el xoriguer (Falco tinnunculus), circumstància que aquest hivern es constata arreu de la plana selvatana.

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...