dimarts, 20 de gener del 2009

Els esplugabous (Bubulcus ibis) que venen a dormir a Sils

Menys esplugabous i més corbs
Sospiten que els que anaven a Girona i Sarrià ara han optat per Sils, Banyoles o l'Empordà
GIRONA DDG
L'Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona va realitzar aquest cap de setmana el recompte de corbs marins i esplugabous als jócs de Sarrià de Ter i Fontajau. Dues espècies que a l'entrada de fosc es reuneixen en grans estols per dormir, agrupades en uns pocs pollancres del riu Ter a Girona i Sarrià. Aquest comportament només el segueixen fora de la temporada de cria i any rere any busquen els mateixos arbres. El recompte es fa de manera ininterrompuda cada hivern des de fa dotze anys. El jóc d'esplugabous es situa als arbres de davant del prat de Fontajau, i aquest any s'hi han comptat 886 exemplars. Una xifra més baixa que en anys anteriors, ja que fa tres anys n'hi havia un miler.
Des de l'Ateneu consideren que els intercanvis d'esplugabous amb altres jócs de les comarques gironines com a l'estany de Sils, a l'Empordà o a Banyoles podria ser una explicació. A banda, en aquest ajocadors s'hi ha comptat també 11 martinets blancs i 22 gralles, espècie que es troba a la ciutat i que malgrat no ser aquàtica, aprofita aquest espai de ribera per refugiar-se. D'altra banda, els corbs marins s'agrupen en uns quants pollancres de les ribes del Ter a Sarrià, i enguany se n'hi ha comptat un màxim de 92 exemplars. Mentre que el 2008 van ser només 58.
Aquestes diferències de cens entre hiverns s'explicaria pel nivell de l'aigua, ja que s'alimenten de peixos que capturen capbussant-se. L'any passat els nivells eren realment molt baixos i l'augment de la profunditat del riu d'enguany hauria fet que més corb marins poguessin alimentar-s'hi.


1 comentari:

Albert ha dit...

És molt bo això dels corbs! En tot cas, sembla que sí que hi ha una mica d'intercanvi entre ajocadors... records,

Albert

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...