dijous, 27 de novembre del 2008

Mosquiters hivernants

El mosquiter comú (Phylloscopus collybita) és un nidificant comú a la vall del Llémena, ocupant la pràctica totalitat de les masses forestals, amb preferència pels caducifolis. Però és a l'hivern quan és fa més conspicu, tant per la seva abundància (arriben molts exemplars hivernants) com pels seus hàbits.
No és especialment tímid, tot i que no acostuma a acostar-se a les menjadores. Durant l'hivern és freqüent prop de riera i altres punts d'aigua, on troba el seu aliment (bàsicament petits insectes i les seves larves i postes), però també ocupa tota mena d'hàbitats.
Durant aquests mesos és usual observar-los formant estosl mixtes amb espècies amb els mateixos requeriments tròfics, com ara mallerengues, bruels i reietons.

El mosquiter pàl·lid (Phylloscopus bonelli) també es troba present a la Vall, però es tracta d'una espècie estival que hiverna a l'Àfrica. El mosquiter de passa (Phylloscopus trochilus) i el mosquiter xiulaire (Phylloscopus sibilatrix) són només detectables durant els pasos migratoris, ja que no nidifiquen a la Vall, ni tampoc hivernen.


Fotografia: Mosquiter comú, Isidre Cos, 2007, riera de Llémena a Sant Esteve




Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...