dimecres, 8 d’octubre del 2008

Robades les tortugues aquàtiques del Parc de l'Arboretum de Santa Maria de Palautordera

Desapereixen 80 tortugues de l’Arboretum de Palau preparades per fer-ne un estudi científic

La Vila digital 7/10/08

L´Ajuntament de Santa Maria de Palautordera ha cursat una denúncia als Mossos de Esquadra de Sant Celoni per la desaparició de gairebé vuitanta tortugues de l’Arboretum preparades per al marcatge i investigació de les espècies que habiten aquests paratges.La qüestió és que una monumental sorpresa la que es va endur el veí de Tordera, Javier Romera, que el passat cap de setmana tenia previst realitzar aquest treball científic sobre les tortugues aquàtiques de la conca del riu Tordera, amb autorització especial per a la captura de les espècies Mauremys leprosa (Tortuga de rierol), Emys orbicularis (Tortuga d´estany) i Trachemys scripta (tortuga de tremps vermells), referenciades pel servei de protecció de la fauna, flora i animals de companyia del Departament de Medi Ambient de la Generalitat. Romera volia aprofitar aquest període tardorenc previ a l’hivernada i la menor afluència de visitants a l’Arboretum amb l´afegit que Palautordera és un punt estratègic al trobar-se molt prop del Parc Natural del Montseny i ja es coneixia la presència de les tres espècies de tortugues.
Les intencions de Romera era dur a terme marques identificatives individuals en la closca per a detectar els desplaçaments dels exemplars entre diferents punts de la conca, prèvia captura i identificació, i mitjançant recaptures posteriors a altres punts de control. D´aquesta forma el dissabte 4 d´octubre tenia previst realitzar una primera jornada de captura i recollida de dades en la bassa tancada del parc amb la col·locació de paranys i captura amb salabre i el diumenge 5 d´octubre es faria el control i la retirada dels paranys “tot això de forma molt discreta per a evitar problemes amb els visitants del parc”, explica Javier Romera que a més tenia previst de facilitar les dades del seu estudi a la regidoria de Medi Ambient de l´Ajuntament de Santa Maria de Palautordera. Tot anava bé i el científic de Tordera va portar a terme els seus treballs tal com estava previst en la jornada del dissabte, però la sorpresa va arribar el diumenge a les quatre de la tarda quan va anar a recollir les tortugues capturades en els paranys ja que algú se les havia endut totes. Les nanses dels paranys estaven en l´interior de la bassa i solament es podia accedir a elles posant-se dintre de l´aigua “perquè el dia abans les havia lligat a la illeta central de pedres. El més probable és que algun responsable del parc havia accedit a l´interior abans que jo, ja que he trobat la porta del parc tancada.
La qüestió és que a la bassa ja no hi ha tortugues i jo no les tinc. Algú les ha agafat de l´interior dels paranys i no crec que hagi estat un nen”. En un càlcul ocular del dia anterior s´havien detectat 57 Trachemys scripta (de Florida espècie exòtica) i un mínim de 16 Mauremys leprosa (de rierol) i 1 Emys orbicularis (d´estany), aquestes dues últimes autòctones i protegides. Per a l’Ajuntament de Santa Maria de Palautordera també ha estat una desagradable sorpresa el succeït i per això s´ha denunciat el cas ja que consideren que qui les hagi agafat havia de tenir mitjans per a agafar-les i transportar-les.

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...