dijous, 23 d’octubre del 2008

Butlletí Naturalista juliol, agost i setembre del 2008

Idea, edició, disseny i dibuixos:
Alfons Delgado-Garcia , alfonsdg@gmail.com
Seccions:
La Selva: Alfons Delgado, Xavier Romera, Joan Ventura, alfonsdg@gmail.com
La Garrotxa: Rafael Carboell i Joan Naspleda naspleda@gmail.com
Gironès: Noticiari Naturalista de Girona i comarca editat per Aleix Comes, Ponç Feliu i Albert Ruhí, http://www.ateneunaturalista.org/
Maresme: Xavier Romera, javierfartet@msn.com
Col·laboradors: Maite Garrigós, Isidre Cos, Miquel Boix

Format pdf.




Resum meteorològic a la comarca de la Selva

Juliol: Poques tempestes durant el mes, tan sols algunes a principis i a mitjans de mes. Les temperatures es mantenen suaus, anormalment baixes per l’època.
Agost: es repeteix el model del mes anterior, amb ruixats, però, més freqüents entre la segona i la tercera setmana de mes. Les temperatures continues anormalment baixes, tot i alguna jornada de xafogor.
Setembre: Tempestes aïllades la primera setmana, i algunes pluges febles a mitjans de mes. Les temperatures es recuperen sensiblement.


La comarca natural de la Selva Alfons Delgado-Garcia
Completeu la informació consultant aquests blogs, sobretot pel que fa a dades d’interès que fan referència al litoral i al delta de la Tordera, a les Gavarres i la vall del Ridaura, així com per informació complementària sobre l’Estany de Sils.


Compartiu la informació. Les dades que sovint només resten en la nostra memòria o en el nostre quadern de camp poden ser de molt interès. Compartiu-les i participeu en els debats al fòrum naturalista:
http://es.groups.yahoo.com/group/naturmania/tl




Flora vascular:
Campanetes de tardor, Spiranthis spiralis, (fotografies) diversos peus a Can Gimferrer, a Caldes de Malavella, i alguns més a Santa Margarida, a Vilobí d’Onyar, (Josep Barnés).




Invertebrats:
Argynnis paphia, quatre exemplars al polígon de la Cellera el 27-09-08, (ARVA).
Limenitis reducta, tres exemplars al polígon de la Cellera el 27-09-08, (ARVA).
Brintesia circe, vuit exemplars al polígon de la Cellera el 27-09-08, (ARVA).
Empussa pennata, (fotografia) adult al costat de la riera del Ganxo, Esplet, Riudarenes, 28-07-08, (ARVA)
Sympetrum fonscolombii, emergència d’una seixantena d’exemplars a la riera del Ganxo, Esplet, Riudarenes, el 28-07-08, (ARVA). Nombrosos exemplars en vol i algun tàndem a l’estany de Sils el 29-09-08, (ADGA, MGSA, FDGA).
Hydrachnidia sp., un exemplar al Pasteral el 27-09-08, (ARVA)
Hydrometra stagnorum, dos exemplars al Pasteral el 27-09-08, (ARVA)
Teixidor, Ranatra linearis, sis exemplars entre les balques a la riera del Ganxo, Esplet, Riudarenes, el 30-09-08, (ARVA)
Eretes cf sticticus, molt nombrós a la riera del Ganxo, Esplet, Riudarenes, 30-09-08, (ARVA)
Gerris sp., molt nombrós a la riera del Ganxo, Esplet, Riudarenes, 30-09-08, (ARVA)


Hèrptils:


Tortuga de rierol (Mauremys caspica), (fotografia) 37 exemplars de diferents edats prenent el sol a la sèquia de Sils el 30-09-08, (JRCA).



Ocells:

Guatlla (Coturnix coturnix)
Un mascle cantant el 24-07-08 al veïnat d’Esclet, (ADGA, MGSA). Un mínim de 11 exemplars a la Selvatana, Cassà, el 12-09, (RMGA), alguns d’ells són polls volanders. Sis exemplars més el 21-09 al mateix paratge, (RMGA). Quatre exemplars el 24-09 a Sant Andreu Salou, a prop de la Torreponsa, (RMGA).

Perdiu roja (Alectoris rufa)
Parella amb quatre pollets el 20-09-08 a Serinyà, Cassà de la Selva, (RMGA), data tardana de cria.

Cabusset (Tachybaptus ruficollis)
Es localitza un niu amb quatre polls al Pasteral el 03-08-08, (Ignasi i Neus Ll.). Data tardana pel que fa a la reproducció de l’espècie i en una localitat d’on es reben poques citacions.

Baldriga cendrosa (Calonectris diomedea)
Tres exemplars el 30-09-08 davant la gola de la Tordera, (XRCA).

Baldriga mediterrània/balear (Puffinus yelkouan/mauretanicus)
Més de 800 exemplars enfront Sabanell, a Blanes, el 30-09-08, (XRCA), concentració destacable on la majoria d’aus semblen pertànyer a P. yelkouan.

Mascarell (Morus bassanus)
Dos exemplars a Sabanell el 30-09-08, (XRCA).

Corb marí gros (Phalacrocorax carbo)
Presència d’uns pocs exemplars el 12-07-08 a la cala Sa Futadera, Tossa de Mar, (MPGA). Presència estival d’una espècie típicament hivernant.

Bernat pescaire (Ardea cinerea)
Un exemplar al costat d’un toll d’aigua al llit sec de l’Onyar, a Riudellots de la Selva, el 31-07-08, (ADGA).

Cigonya blanca (Ciconia ciconia)
El 25-08-08 un mínim de dos exemplars prop del cementiri de Vilobí d’Onyar, i més d’un centenar repartides pel nucli urbà de Santa Coloma de Farners i el Parc de Sant Salvador, (ADGA). A Anglès també s’observa un centenar d’aus al nucli urbà la mateixa data, (GJPA).

Aligot vesper (Pernis apivorus)
Dos exemplars el 23-08-08 al veïnat de Serinyà, a Cassà de la Selva, un d’ells amb aparença de jove de l’any, (RMGA). Un exemplar en vol sobre Cassà el 10-09, (ADGA). Tres exemplars en pas a Caldes el 08-09, (XRCA).

Milà negre (Milvus migrans)
Un exemplar en vol el 03-07-08 sobre l’hotel Fornells, Fornells de la Selva, (ICAA). El dia 10-07 s’observa un exemplar a l’estació de tren de Caldes de Malavella, (ICAA). Onze exemplars en vol sobre Caldes el 08-09, (XRCA).

Aufrany (Neophron percnopterus)
Un immatur sobre l’antic abocador de Santa Coloma de Farners el 24-07-08, (ADGA).

Arpella vulgar (Circus aeruginosus)
Dos exemplars a la Selvatana, Cassà, el 21-09-08, (RMGA).

Esparver cendrós (Circus pygargus)
Un mascle el 20-08-08 entre Cassà i Caldes, (XVGA). Primera citació postnupcial i una de les poques de l’any per a aquesta espècie.

Àguila marcenca (Circaetus gallicus)
Un exemplar al Mas Pla, a Vilobí d’Onyar, el 06-07-08, indret de dispersió post-reproductora, (ADGA). A partir d’aquesta data s’observa un exemplar al mateix indret fins a finals de setembre. Un exemplar el 04-09 a Campllong, i tres exemplars en pas sobre Caldes de Malavella el 08-09, (XRCA). Una parella ha aconseguit reproduir-se amb èxit aquesta temporada a Sant Andreu Salou, (ADGA).

Astor (Accipiter gentilis)
Una femella al veïnat de Serinyà el 14-07-08, (RMGA).

Esparver vulgar (Accipiter nisus)
Un exemplar el 04-09-08 a Campllog, (AMSZ). El 05-08-08 un exemplar en vol sobre Cassà de la Selva, (ADGA). Un exemplar en pas a Caldes el 08-09, (XRCA).

Aligot comú (Buteo buteo)
El 07-08-08 un exemplar a Campllong i un altre a Vilobí d’Onyar, al Mas Pla, en paratges típics de dispersió postnupcial i de hivernada, (ADGA). El 15-08 fins a sis exemplar a Campllong, (ADGA). Deu exemplars en pas a Caldes el 08-09, (XRCA).

Àguila pescadora (Pandion haliaetus)
Un exemplar en vol sobre Cassà el capvespre del dia 07-09-08, (ADGA).

Xoriguer (Falco tinnunculus)
Set exemplars en camps a Campllong el 04-09-08, (AMSZ), probablement exemplar de pas, tot i que es tracta d’un àrea d’hivernada. Un exemplar al Mas Pla, a Vilobí, indret d’hivernada de l’espècie, el 14-08-08, (ADGA). Vuit exemplars en pas a Caldes el 08-09, (XRCA). Un mínim de 10 parelles amb nidificació segura entre els municipis de Sils, Maçanet de la Selva, Vilobí d'Onyar, Riudellots de la Selva, Campllong, St. Andreu Salou, Caldes de Malavella i Cassà de la Selva, (ADGA).

Falcó camaroig (Falco vespertinus)
Un exemplar a Campllong el 04-09-08, (AMSA).

Falcó mostatxut (Falco subbuteo)
Un exemplar en vol sobre Cassà el 12-09-08, (ADGA). El 24-09 un exemplar a les Clarisses, Vilobí d’Onyar, (ADGA, MGSA).

Falcó de la reina (Falco eleonorae)
Un exemplar de fase fosca al veïnat de Serinyà, a Cassà de la Selva, el 27-07-08, (ADGA). Quatre exemplars sobre Cassà el 23-09, (ADGA, MGSA). Un exemplar el 27-09 a Maçanet de la Selva, (XRCA).

Falcó pelegrí (Falco peregrinus)
Un exemplar a Sa Futadera, Tossa de Mar, el 12-07-08, (MPGA).

Torlit (Burhinus oedicnemus)
Tres exemplars a Sangosta, a Cassà, el 28-09, (ADGA, MGSA). Es constata la nidificació amb èxit d’una parella a Caldes de Malavella, més una altra a Vilobí d’Onyar, amb un poll cada una d’elles a finals de juliol. A més, cal afegir la nidificació probable de set parelles més repartides entre els municipis de Cassà de la Selva, Campllong, Riudellots de la Selva i Caldes de Malavella, (ADGA).

Corriol pit-roig (Charadrius morinellus)
Una femella en un camp llaurat del veïnat de Serinyà de Cassà el 10-08-08, (ADGA, MGSA). L’endemà es torna a observar al mateix indret, (GJPA). Es tracta de la segona citació per a la comarca administrativa del Gironès.

Pigre gris (Pluvialis squatarola)
Un exemplar a la gola de la Tordera el 30-09-08, (XRCA).

Òliba (Tyto alba)
Un poll crescut el rescatat pel Cos d’Agents Forestals el 05-08-08 a la granja Can Rovirola, a Franciac, (JTTA).

Mussol comú (Athene noctua)
Un mínim de 22 parelles amb reproducció segura, més dues amb reproducció probable a la plana de la Selva, repartides entre els municipis de Sta. Coloma de Farners, Riudarenes, Sils, Maçanet de la Selva, Vilobí d'Onyar, Riudellots de la Selva, Campllong, St. Andreu Salou, Caldes de Malavella i Cassà de la Selva.

Xot (Otus scops)
Un exemplar cantant sobre una grua de construcció al centre del poble el 01-07-08., (ADGA, MGSA). Mesos abans hi havia un jardí en aquest indret, que també era visitat per aquesta espècie.

Siboc (Caprimulgus ruficollis)
Tres parelles amb reproducció probable entre Vilobí d’Onyar, Franciac, Salitja i Sant Dalmai, (ADGA).

Ballester (Apus melba)
Pas escàs a Cassà de la Selva el 02-09-08, (ADGA). Pas més evident entre Cassà i Vilobí el 11-09, (ADGA, MGSA).

Falciot negre (Apus apus)
Cinc exemplars a Riudellots de la Selva el 30-09-08, (JMGA), data tardana de pas per a l’espècie.

Blauet (Alcedo atthis)
Un exemplar a Sa Futadera, Tossa de Mar, el 12-07-08, (MPGA). Interessant observació d’una espècie amb pocs registres coneguts al litoral.

Abellerol (Merops apiaster)
Grup de més de 10 exemplars el 13-08-08 al veïnat de Serinyà, a Cassà, (ADGA). L’endemà un altre grup a Sant Andreu Salou, (ADGA). Un altre d’una vintena d’exemplars el 13-09, (ADGA), i més exemplars en pas el 18-09, (ADGA). Grups en migració postnupcial.

Gaig blau (Coracias garrulus)
Dos exemplars el 12-08-08 a Campllong, probablement exemplars en pas, (ADGA). El 22-08 s’observa un exemplar allà mateix, (ADGA, MGSA). Un exemplar el 28-08 al pla de Sant Joan, Sant Martí de Llémena, (PGGA). Un exemplar el 05-09 a Can Maiol, Sant Andreu Salou, (AMSZ). Un exemplar a Esclet, Cassà, el 14-09, (RMGA), indret on aquesta temporada ha nidificat una parella amb èxit (fotografia).

Puput (Upupa epops)
Fins a cinc exemplar junts en un femer a Cal Gai, Cassà de la Selva, (ADGA, MGSA) el 25-07-08.
Picot garser petit (Dendrocopos minor)
Un exemplar sentit el 27-09-08 al Pasteral, (ARVA).

Terrerola vulgar (Calandrella brachydactila)
Després de molts anys es constata la nidificació a la comarca de la Selva, amb una parella amb reproducció segura a Vilobí d’Onyar i una altra de probable. A finals de juny es detecten dos mascles cantant en una zona de pastures, (ADGA). El 15-08-08 s’observa un adult peixant un poll, (ADGA).

Trobat (Anthus campestris)
Dos polls volanders en una zona de pastura a Vilobí d’Onyar el 10-08, (ADGA). Una de les poques dades de nidificació de l’espècie a la comarca, on podria ser un reproductor escàs en alguns punts de l’interior de la comarca.

Merla d’aigua (Cinclus cinclus)
Un exemplar a la riera del Repiaix, a Sant Feliu de Buixalleu, e 13-07-08, (JRCA).

Còlit gris (Oenanthe oenanthe)
Un exemplar el 11-08-08 a Serinyà, Cassà de la Selva, (ACHA, HPMA). Primera citació postnupcial.

Boscarla de canyar (Acrocephalus scirpaceus)
Un exemplar capturat per a anellament científic al Ter-Brugent el 31-07-08, (GJPA). Probablement una citació postnupcial. Dos exemplars el 30-09 al delta de la Tordera, (XRC).

Balquer (Acrocephalus arundinaceus)
Dos exemplars anellats a l’aiguabarreig Ter-Brugent el 02-07-08, un d’ells amb placa incubatriu, (GJPA). Es confirma la reproducció de l’espècie a la zona.

Escorxador (Lanius collurio)
Una de les parelles reproductores a les Medes (fotografia), vall del Llémena, depreda sobre pollets de passeriformes, (ICAA).


Oriol (Oriolus oriolus)
Un mascle en un jardí urbà a Santa Coloma de Farners el 20-08-08, (ADGA). Es torna a observar el 29-08, (ADGA). Una femella en vol a Quart el 09-09-08, (ADGA).

Gralla (Corvus monedula)
Un mínim de quatre parelles a Maçanet de la Selva el 24-06-08, (ADGA). Es tracta d’un dels dos punts de nidificació d’aquesta espècie, al límit de l’extinció a la comarca.


Espècies exòtiques:
Cacatúa de les nimfes (Nymphicus hollandicus)
Un exemplar el 22-08-08 a les Ferreries, Campllong, (ATXA). El 24-09 encara s’observa al mateix indret, (ADGA).
Lloro de front blau (Amazona aestiva)
Un exemplar a la desembocadura de la Tordera el 30-09-08, (XRCA).




Observacions destacades a l’Estany de Sils


Juliol
Ànec collverd Anas platyrhynchos : Ha estat l’ única espècie d’ànec que s’ha pogut observar aquest mes.
Cabusset Tachybaptus ruficollis: Observat tot el mes de manera regular, amb un màxim de 8 exemplars el dia 30 (DCFA) .
Martinet menut Ixobrychus minutus : Una observació d’un exemplar el dia 5 (MVCA, FHVA). A mitjans de mes s’observa un poll que encara no vola acompanyat d’adults, (ADGA, DBXA, MGSA), fet que demostra la reproducció d’aquesta espècie a la zona, circumstància que ja es sospitava.
Martinet de nit Nycticorax nycticorax: Observat de manera regular diferents dies de mes, un grup màxim de 13 exemplars els dia 20 (JVCB).
Esplugabous Bubulcus ibis: Un exemplar el dia 8 (TMSZ), un altre el dia 19 (RAXB) i 4 exemplars el dia 20 (JVCB).
Martinet blanc Egretta garzetta: Observat durant tot el mes, amb un nombre màxim de 22 exemplars el dia 31 (JVLA, TSCA, EYXA).
Bernat pescaire Ardea cinerea: observat tot el mes, fins a un màxim de 17 exemplars el dia 20 (JVCB).
Agró roig Ardea purpurea: Un exemplar el dia 10 (TMSZ).
Agró blanc Casmerodius albus : S’ha observat d’un a quatre exemplars durant tot el mes (dif. Ob.) Foto: Javier Romera

Cigonya negra Ciconia nigra: Un exemplar que es va veure per primer cop el dia 8 (JTTA), i s’ha anat veient fins el dia 20 (MVCA, JVCB). Foto: Hubert Mas
Aligot Buteo buteo: Màxim de tres exemplars el dia 29 (TMSZ).
Àguila marcenca Circaetus gallicus: Un exemplar observat el dia 6 (DCFA, JRCA) i una el dia 12 (DCFA).
Milà negre Milvus migrans: Diferents dies del mes s’ha observat un sol exemplar, el dia 30 se’n varen veure 2, (DCFA).
Falcó mostatxut Falco subbuteo: Un exemplar el dia 15 (JVLA, HMPA, TSCA, EFXA).
Falcó Pelegrí Falco peregrinus : Un exemplar jove el dia 29 (TMSZ).
Esparver Accipiter nisus: Un exemplar el dia 30 (DCFA).
Corriol petit Charadrius dubius: Diferents exemplars s’han anat observat durant tot el mes de manera regular, amb un màxim de 13 el dia 5 (MVCA , FHVA).
Fredeluga Vanellus vanellus: 1 exemplar els dies 5 ( MVCA , FHVA), i 8 (TMSZ).
Territ menut Calidris minuta: 3 exemplars el dia 29 (TMSZ), i 4 els dies 30 (DCFA) DCFA) i 31 (JVLA, TSCA, EYXA).
Territ becllarg Calidris ferruginiea: Un exemplar els dies 29 (TMSZ) i 30 (DCFA).
Xivitona Actitis hypoleucos: Un exemplar el dia 14 (HMPA) i dos el dia 20 (MVCA).
Valona Tringa glareola: Els tres primer exemplar de la migració post-nupcial el dia 5 (MVCA, FHVA), s’han anat veient individus durant tot el mes, amb un màxim de 6 el dia 14 (FRRA).
Xivita Tringa ochropus: Observats diferents exemplars de manera regular tot el mes, amb un màxim de 14 exemplars el dia 5 (MVCA , FHVA).
Gamba verda Tringa nebularia: El dia 10 es varen observar els tres primers exemplars de la migració post-nupcial (TMSZ), i s’han anat veient d’un a dos exemplars diferents fins el dia 29 amb un exemplar (TMSZ).
Becadell Gallinago gallinago: Primer exemplar observat en migració post-nupcial el dia 30 (DCFA).
Gavina Vulgar Larus ridibundus: Un exemplar el dia 5 (MVCA , FHVA) i un altre el dia 15 (JVLA, HMPA, TSCA, EFAX, JBXA...)
Fumarell carablanc Chlidonias hybrida: 15 exemplars el dia 20, varen estar-hi 15 minuts sobrevolant la zona dels cavalls i varen marxar (MVCA).
Gamarús Strix aluco: Un exemplar el dia 6 (JVLA).
Ballester Apus melba : Un exemplar el dia 14 (FRRA).
Griva Turdus viscivorus: Un exemplar va ser capturat el dia 15 durant una jornada d’enallament (Dif.Ob.)
Cuereta groga Motacilla cinerea : Un exemplar el dia 5 (MVCA, FHVA).
Cornella Corvus corone: Un màxim de 17 exemplars el dia 14 (FRRA).
Bec de corall Estrilda astrild: Diferents exemplars observats diferents dies de mes, amb un màxim de 9 el dia 20 (MVCA).

Papallones: Llistat de les papallones observades a l’estany el juliol per en Toni Mariné

Papilionidae
Iphiclides podalirius
Pieridae
Pieris brassicae
Artogeia rapae
Colias crocea
Leptidea sinapis
Lycaenidae
Lycaena phlaeas
Polyommatus icarus
Nymphalidae
Polígonia c-album
Melitaea cinxia
Inachis io
Vanesa cardui
Melanargia lachesis
Maniola Jurtina
Pararge Megeria
Kanetisa circe
Lasiommata megera
Hesperiidae
Carcharodus alceae
Pyrgus malvae (fotografia)



Agost
Ànec collverd Anas platyrhynchos: Abundant com sempre.
Xarxet Anas crecca : 2 exemplars el dia 12 (DCFA) i 5 el dia 7 (TMSZ).
Cabusset Tachybaptus ruficollis: Observat tot el mes de manera regular, amb un màxim de 8 exemplars el dia 12 , 6 dels quals eren juvenils(DCFA) .
Martinet de nit Nycticorax nycticorax: Un exemplar el dia 7 (TMSZ) i un altre el dia 24 (RAXB).
Martinet ros Ardeola ralloides: Un exemplar el dia 31 (OBXA).
Esplugabous Bubulcus ibis: Observats de manera irregular , un màxim de 4 el dia 4 (TMSZ).
Martinet blanc Egretta garzetta: Observat durant tot el mes, amb un nombre màxim de 15 exemplars el dia 12 (DCFA).
Bernat pescaire Ardea cinerea: observat tot el mes, fins a un màxim de 12 exemplars el dia 28 (TMSZ).
Agró roig Ardea purpurea: Un exemplar el dia 15 (JVLA, TMSC) i un altre el dia 28 (TMSZ).
Agró blanc Casmerodius albus : D’un a dos exemplars s’han anat veient durant tot el mes (dif. Ob.) , fins el dia 26 en que es va veure l’últim (TMSZ).
Cigonya Ciconia ciconia : Un exemplar el dia 17 (ADGA, MGSA, NRVA) , el dia 21 es varen veure uns 80 exemplars el vol (EDXA), i el dia 24 un estol d’uns 60 exemplars (RAXB, NTXA).
Aligot Buteo buteo: Màxim de 5 exemplars el dia 7 (TMSZ).
Arpella Circus aeruginosus: Un exemplar el dia 31 (OBXA).
Milà negre Milvus migrans: Dos exemplars el dia 7 (TMSZ).
Corriol petit Charadrius dubius: De dos a tres exemplars s’han anat observat de manera irregular durant tot el mes (Dif. Ob.)
Territ menut Calidris minuta: Un exemplar el dia 31 (OBXA). Fotografia: Oscar Bargalló
Territ becllarg Calidris ferruginiea: Un exemplar el dia 12 (DCFA).
Xivitona Actitis hypoleucos : Diferents exemplars durant tot el mes, amb un màxim de 3 el dia 31 (OBXA).
Valona Tringa glareola: Un exemplar el dia 12 (DCFA).
Xivita Tringa ochropus: Observats diferents exemplars de manera regular tot el mes, amb un màxim de 6 exemplars el dia 31 (OBXA).
Gamba verda Tringa nebularia: Dos exemplars el dia 26 (TMSZ).
Gamba roja pintada Tringa erythropus: Un exemplar el dia 12 (DCFA).
Becadell Gallinago gallinago: Un exemplar el dia 29 (ADGA, MGSA).
Fumarell negre Chlidonias niger: Un exemplar el dia 26 (TMSZ).
Curroc Sterna nilotica: Dos exemplars el dia 29 (ADGA, MGSA). Es tracta de la primera citació postnupcial d’aquesta espècie de presència irregular i escassa a la zona.
Cornella Corvus corone: Un màxim de 14 exemplars el dia 24 (RAXB).
Bec de corall Estrilda astrild: Observat tot el mes de manera regular.

Papallones : Llistat de les papallones observades a l’estany per en Toni Mariné
Papilionidae
Iphiclides podalirius
Papilion machaon
Pieridae
Artogeia rapae
Colias crocea
Lycaenidae
Lycaena phlaeas
Polyommatus icarus
Celastrina argiolus
Lampides boeticus
Nymphalidae
Polígonia c-album
Inachis io
Vanesa atalanta
Maniola Jurtina
Pararge aegeria
Kanetisa circe
Issoria lathonia
Coenonymha pamphilus
Arctiidae
Spiris striata


Setembre
Ànec collverd Anas platyrhynchos : Abundant com sempre.
Xarxet Anas crecca : S’han anat observat diferents exemplars durant tot el mes, amb un màxim de 3 el dia 26 (TMSZ, FRRA).
Ànec cullerot Anas clypeata: El dia 3 es varen veure 5 exemplars (JVLA) i el dia 26 3 més (FRRA).
Faisà Phasianus colchicus : Un exemplar el dia 25 (TMSZ) i el dia 26 (FRRA).
Cabusset Tachybaptus ruficollis: Observat tot el mes de manera regular, amb un màxim de 12 exemplars el dia 26 (TMSZ).
Corb marí gros Phalacrocorax carbo : Primer exemplar observat el dia 26 (TMSZ) , el dia 29 n’hi havia 4 (TMSZ).
Martinet de nit Nycticorax nycticorax: Un exemplar el dia 19 (TMSZ) i un altre el dia 26 (TMSZ).
Martinet ros Ardeola ralloides: Un exemplar del dia 18 fins el 22 (TMSZ) i dos el dia 25 (TMSZ).
Esplugabous Bubulcus ibis: Han augmentat el seu nombre , sobretot al capvespre , amb un màxim de 14 exemplars els dies 7 i 25 (TMSZ).
Martinet blanc Egretta garzetta: Observat durant tot el mes, amb un nombre màxim de 4 exemplars el dia 29 (ADGA, MGSA, FDGA).
Bernat pescaire Ardea cinerea: observat tot el mes, fins a un màxim de 25 exemplars el dia 3 (JVLA).
Cigonya Ciconia ciconia : Tres exemplars el dia 26 (TMSZ).
Arpella Circus aeruginosus: Un exemplar el dia 18 i un altre el dia 26 (TMSZ).
Àguila marcenca Circaetus gallicus , un exemplar el dia 7 (TMSZ).
Xoriguer Falco tinnunculus : Un exemplar el dia 25 (TMSZ) i dos el dia 27 (JRCA SRLA)
Esparver Accipiter nisus: Dos exemplars el dia 25 (TMSZ) i un el dia 26 i 29 (TMSZ).
Fotja Fulica atra : Un exemplar el dia 29 (ADGA, MGSA, FDGA).
Corriol petit Charadrius dubius: Un únic exemplar observat diferents dies, fins el dia 29 (ADGA. MGSA, FDGA).
Fredeluga Vanellus vanellus: Tres exemplars el dia 25 (TMSZ).
Xivitona Actitis hypoleucos : Dos exemplars observats el dia 3 (JVLA) i 26 (FRRA) i un el dia 7 (TMSZ).
Valona Tringa glareola: Un exemplar el dia 7 (TMSZ).
Xivita Tringa ochropus : Un exemplar els dies 3 (JVLA) , el 25 i 29 (TMSZ) i dos el dia 22 (TMSZ).
Gamba verda Tringa nebularia: Un exemplars el dia 25 (TMSZ).
Batallaire Philomachus pugnax: Un exemplar s’ha anat observat des del dia 14 (TMSZ) diferents dies fins a final de mes.
Becadell Gallinago gallinago: Un exemplar els dies 25 (TMSZ) i 26 (FRRA) i tres el dia 27 (JRCA, SRLA).
Fumarell negre Chlidonias niger: Un exemplar el dia 14 i un altre el dia 18 (TMSZ).
Fumarell carablanc Chlidonias hybrida: Des dia 14 amb 4 exemplars, (TMSZ) màxim mensual, fins el dia 27 amb 1 exemplars (JRCA SRLA) ,s’han anat veient d’un a dos individus (Dif.ob.)
Gavina Vulgar Larus ridibundus : Un exemplar el dia 14 (TMSZ).
Ballesters Apus melba : Varis exemplars en vol el dia 29 (ADGA, MGSA, FDGA).
Oreneta de ribera Riparia riparia: Diferents exemplars en pas els dies 22 i 25 (TMSZ).
Cotxa blava Luscinia svecica : Un exemplar observat els dies 7 (TMSZ) , el 25 (TMSZ) i el 26 (JVCB).
Còlit Gris Oenathe oenathe : Un exemplar observat el dia 14 (TMSZ).
Cuereta torrentera Motacilla cinerea :Un exemplar el dia 29 (TMSZ)
Cornella Corvus corone: Un màxim de 10 exemplars el dia 26 ( FRRA).
Mosquiter de passa Phylloscopus trochilus: un exemplar observats el dies 26 (TMSZ) i 29 (ADGA, MGSA, FDGA).
Bec de corall estrilda astrild: Continuen per la zona, fins a 10 exemplars el dia 14 (TMSZ).
S’ha continuat observat pas d’ Orenetes vulgars Hirundio rustica , oreneta cuablanca Delichon urbicum durant tot el mes.

Papallones : Llistat de les papallones observades a l’estany durant el setembre per en Toni Mariné
Papilionidae
Iphiclides podalirius
Papilion Machain
Pieridae
Pieris brassicae
Leptidea sinapis
Lycaenidae
Polyommatus icarus
Nymphalidae
Polígonia c-album
Inachis io (foto eruga)
Maniola Jurtina
Pararge aegeria
Kanetisa circe
Coenonympha pamphilus
Lasiommata megera
Apatura ilia
Hesperiidae
Pyrgus malvae
Ochlodes venatus
Geometridae
Rhodometra sacraria



Llista d’observadors
AAGA: Antoni Abad
ABXA: Albert Burgas
ACHA: Aleix Comes
ADGA: Alfons Delgado
ADGB: Alfons Delgado jr.
ADOA: Alex Domenc
ADXA: Artur Degollada
AGRA: Andrés Garcia
ALAA: Albert Lozano
AMSZ: Toni Mariné
ARVA: Albert Ruhí
TSCA: Toni Saez
ATXA:Angel Torrent
BSXA: Berta Santillana
CEF: Centre excursionista Farners
CPMA: Cristina Prieto
CSPA: Cèlia Sitja Poch
CWXA: Clara Wendenburg
DBXA: David Butterfield
DCFB: David Caballé
EFXA: Elaine Fradley
ERXA: Enric de Roa
EYXA: Eva Yus
FDG: Farners Delgado
FHVA: Fernando Hernandez Verdejo
FRRA: Freddy Rivas
GDBA: Gerard Dalmau
HMPA: Hubert Mas
HPMA: Helena Perxacs
ICAA: Isidre Cos
ICXA: Irene Carbó
JBXA: Josep Bernatallada
JCRA: Jordi Cerdeira
JCXA: Jordi Coderch
JFXA: Josep Maria Filella
JGXA: Joaquim Gubau
JMOA: Javi Mendoza Osorio
JMGA: Quim Mariné
JMGA: Josep Moreno
JPXA: Quim Pou
JRCA: Javier Romera
JRRC: Jose Luís Romero
JRBA: Josep Rost
JRXB: Jordi Recordà
JVCB: Joaquim Vilagran
JVLA: Joan Ventura
LBXA: Lucia Bence
LMMA: Laura Martinez
LMXA: Lluís Motjé
LPXA: Laura Puyol
MBXA: Miquel Boix
MFQA: Marc Franch
MGSA: Maite Garrigós
MGXA: Marissa Garcia
MOXA: Mireia Oliva
MPGA: Miquel Angel Perez
MVCA: Miquel Vall·llosera
NRVA: Nuria Ribas
NTXA: Narcís Turon
OBXA: Oscar Bargalló
OBXA: Oriol Baena
PFLB: Ponç Feliu
PGBA: Panta Gómez
RAPA: Ramiro Aibar
RMGA: Rafel Mariné
RAXA: Roser Armendares
RAXB: Ramiro Aibar
SGSA: Sílvia Garrigós
SRLA: Santi Ramos
TMSZ: Toni Mariné
TSXA: Toni Sáez
XLBA: Xavier Larruy.

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...