dijous, 31 de gener del 2008

Futura llei espais agraris

Més d'un centenar de persones posen les bases de la futura Llei d'espais agraris en un seminari a Girona.

Administració, científics, tècnics, pagesos van debatre a Girona durant dos dies, el 17 i 18 de gener, les bases de la futura Llei d'espais agraris. El seminari estava organitzat per la Fundació Agroterritori -formada per la Universitat de Girona, la Unió de Pagesos i la Cambra Agrària Territorial de Girona-, amb la col·laboració de la Unió de Pagesos, la Diputació de Girona i la Generalitat de Catalunya.

l'any 1973 i el 2005 l'espai agrari a Catalunya s'ha reduït en un 25% i ha passat de 1.046.502 ha a 784.096 ha. Aquesta xifra disminueix encara més en zones periurbanes com l'àrea metropolitana de Barcelona, on el sòl destinat a l'agricultura s'ha reduït en un 61% respecte el 1950 a causa, entre d'altres, del creixement urbanístic i el desenvolupament de les infraestructures.El Seminari es va plantejar a l'entorn de tres eixos de reflexió temàtica (planificació dels espais agraris, models de gestió de perímetres agraris delimitats i informes d'impacte agrari) i va comptar amb la intervenció experts de fora de Catalunya (com ara Gilles Bertrand o Ségolène Darly, de França) que van donar a conèixer experiències en planificació, gestió i legislació d'altres països de la UE i de l'Estat espanyol.

Van assistir-hi més d'un centenar de persones, d'entre les quals membres de la Càtedra de Geografia i Pensament Territorial, d'Unió de Pagesos, representants de fundacions com Agroterritori o la del Món Rural; tècnics de parcs agraris i espais naturals protegits i entitats ambientalistes. Bona part dels assistents van manifestar la necessitat de dotar els espais agraris d'un marc legal per posar fre a l'actual situació que subordina el sòl agrari a l'urbanisme i a les infraestructures.

Durant el Seminari es van consensuar les bases per a la futura una Llei d'espais agraris i, especialment, per a l'elaboració d'un Pla territorial sectorial que permeti delimitar en un mapa els espais agraris d'interès. D'aquesta manera s'ha pretès donar un impuls perquè es comenci a redactar aquesta llei.D'altra banda, i com a mesura d'urgència, es va proposar la utilització de plans especials urbanístics per a protegir alguns dels paratges més amenaçats, tal com s'ha realitzat des d'algunes administracions locals en casos com els parcs agraris del Baix Llobregat o de Sabadell o en les Hortes de Santa Eugènia (el Gironès).

Més informació.

Font de la informacióParc Agrari del Baix Llobregat

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...