divendres, 8 de juliol de 2011

Eliminats 560 crancs exòtics del Montseny i de les Guilleries

http://www.ecodiari.cat/noticia/6948/eliminats/560/crancs/exotics/montseny/guilleries

En una acció nocturna realitzada divendres a la riera Major de Sant Sadurní d'Osormort

L'acció nocturna va ser realitzada divendres a la riera Major de Sant Sadurní d'Osormort. Foto: Servei de Premsa DdB.

La nit de divendres passat, voluntaris del Cercle d'Amics dels Parcs Naturals van col·laborar en una acció per eradicar crancs exòtics invasors que es troben en rius del Parc Natural del Montseny i de l'Espai Natural de Guilleries –Savassona i que posen en perill les poblacions de cranc autòcton. Concretament, i en col·laboració amb els tècnics, guardes dels parcs i agents rurals, van capturar 560 crancs senyal a la riera Major de Sant Sadurní d'Osormort per tal d'evitar que no arribessin als torrents més alts, on s'hi conserva el cranc ibèric autòcton.

El Parc Natural del Montseny i l'Espai Natural de Guilleries-Savassona són dos dels pocs indrets de casa nostra on encara hi és present el cranc de riu autòcton, espècie protegida i que té un important paper ecològic en els torrents i rius mediterranis. L'objectiu de l'acció de divendres a la nit era conscienciar a la població en general de la problemàtica que suposen les espècies exòtiques per a la conservació del patrimoni natural.

Les espècies exòtiques i invasores que es troben en aquests dos parcs són el cranc americà (Procambarus clarkii) i el cranc senyal (Pacifastacus leniusculus), que posen en perill les poblacions del cranc autòcton perquè acaba desapareixent, ja que els crancs invasors  porten un fong que els infecta i els mata.

El Pla de la Diputació de Barcelona per eliminar espècies invasores va començar el maig de 2009. Tot i que es fan entre tres i quatre captures a l'any, és difícil valorar-ne els resultats ja que la ràpida reproducció dels crancs invasors fan complicada la seva completa eradicació.

L'acció es fa de nit perquè el cranc senyal només es deixa veure quan es fa fosc. Un cop capturats, s'obtenen mesures biològiques per analitzar-ne estadístiques, valorar l'estat de la població exòtica i extreure'n conclusions per a la seva eradicació. Els crancs capturats són retirats i sacrificats
.
Publica un comentari a l'entrada

La becada

 H avent esmorzat pugem al cotxe i ens submergim en aquesta inabastable i pertorbadora massa forestal que s'ha vingut a anomenar les G...