dijous, 24 de febrer del 2011

En resposta als alumnes de l'Institut de Sils




 En primer lloc, agrair els comentaris que heu fet al blog, sempre són enriquidors. Moltes gràcies Marina, Cynthia, Ricard, Andrei, grup 3 de Ogígia, grup d’Ogigia 4 (Joel, Ivan, Andrea i Lorena), Grup 1 1rB, grup 1, grup número 5 de la classe Ulisses, Teresa, la Júlia, en Narcís, l'Adam, la Lídia, Irina, en Carles, en Samuel i la Isabel, grup número 5 de la classe Ulisses, als comentaristes anònims i a tota la resta.

 No sé si espereu resposta, en tot cas, us la ofereixo. Crec que és important aclarir alguns conceptes, i perdoneu si arriba tard. El temps és un valor molt preuat, per això és molt escàs.

Consideracions sobre els censos. Una consideració important: els ocells volen, per tant tenen una movilitat molt accentuada, en un moment canvien de lloc. Ara hi són i al minut següent no. Per això, un ocell que no es detecti en un cens no vol dir que no hi sigui, simplement que no hi és en aquell moment (o s'ha amagat). 

" ... Hem fet unes graelles el qual i veiem bastanta dfeencia 53 nombres de l'espècie més (l'any 2009 eren 34, i l'any 2010 són 87).Però disminueixes perquè també canvien d'habitat"

"...em elaborat uns gràfics perquè veieu la situació dels animals en els Estanys de Sils als anys 2009 i 2010.En el 2009 En el 2009 el ocell que mes abundant estava era l'ànec coll verd i els que menys abundància han tingut en el 2009 han sigut becadell sord i el blauet, i en el 2010 el que mes abundància a tingut a sigut la fredeluga i els que menys l’oca vulgar, el cabusset, martinet blanc, xoriguer comú i la fotja. Algunes especies han desaparegut dels Estanys de Sils o perquè han mort o perquè han migrat a un altre lloc creiem nosaltres."

"...Segons les nostres estadístiques en l'any 2009 i 2010 les espècies varen sufrir una espècie de canvis de lloc i desaparicions. En l'any 2010 és on més espècies varen desaparèixer, en canvi en l'any 2009 encara hi havia bastants espècies d'ocells. A més a més, hem fet dos gràfiques de sectors que ens varen indicar que en el 2009 l'espècie que més abundava era l'Ànec Coll Verd (60,8 %) i l'espècie que menys abundava era el Cabusset ( 0,3 %); en canvi en l'any 2010 l'espècie que més abundava era la Fredegula (41,2 %) i l'espècie que menys abundava era el Becadell (0,2 %)."

"A nosaltres ens ha meravellat el gran increment de Freduliges en només un any. Es molt estrany per nosaltres que passi de 6 a 168 individus en un any, quan les seves “germanes” han anat desapareixent..."

"Que en el any 2009 el ocells que més hi havìa era l'ànec collverd i en el any 2010 era el Fredeluga , i entre els dos anys el que mes ocells ni han es el del any 2009."

"...Hem estat observant la diferència entre un any i l’altre en tots els canvis dels ocells. Trobem que l’any 2009, l’ànec del coll verd va ser el que hi va influir més. Tots els altres no gaire, és a dir que hi havia molta diferència entre l’ànec del coll verd i tots els altres ocells. En canvi a l’any 2010 l’ànec del coll verd va disminuir la seva estància als estanys, però tampoc hi havia tanta diferència entre els ocells (entre ells,any 2010). Com per exemple els que van millorar i van venir l’any 2010 van ser;el becadell, el xarxet i la fredeluga sobretot va ser la gran diferència entre un any per l’altre."

"...Hem fet taules comparant els ocells que hi havia al 2010 i al 2011. Ens ha sorprès que la Fredeluga ha augmentat (2010: 168, 33'9% 2011: 256, 38'2%) i el Collverd ha disminuït (2010: 144,29'1% / 2011: 45, 6'7%).

Com és que la Fredeluga ha augmentat i que el Collverd ha disminuït?"

"...En el 2.009 hi havien el Blauet i el Becadell Sort. En el 2.010 hi havien la Fotja, el Xoriguer comú, el Martinet Blanc, cabusset i la Oca Vulgar. En el 2.009 i el 2.010 hi habien: L'anec coll verd, Xarxet, el corb marí gros, el Barnat pescaire, l'Aligot comú, l'Escló,la Fredaluga, el Becadell i la Polla d'aigua..."

"...Hem estat observant la diferència entre un any i l’altre en tots els canvis dels ocells. Trobem que l’any 2009, l’ànec del coll verd va ser el que hi va influir més. Tots els altres no gaire, és a dir que hi havia molta diferència entre l’ànec del coll verd i tots els altres ocells. En canvi a l’any 2010 l’ànec del coll verd va disminuir la seva estància als estanys, però tampoc hi havia tanta diferència entre els ocells (entre ells,any 2010). Com per exemple els que van millorar i van venir l’any 2010 van ser;el becadell, el xarxet i la fredeluga sobretot va ser la gran diferència entre un any per l’altre."

Les espècies presents durant tot l'any a l'Estany varien molt d'una temporada a l'altra i d'un any a l'altra. Per tenir una idea real de l'evolució dels ocells presents en un espai cal mirar les dades amb una perspectiva de força anys. O sigui que per saber si una espècie aumenta o disminueix s'han d'agafar dades d'uns quants anys enrera i comparar-les amb gràfiques, (tal i com heu fet però prenent com a referència més anys, en aquest cas els alumnes que vinguin darrera vostra ho tindran més fàcil).

Gran part de les espècies presents a l'Estany no són residents. És a dir, venen només a passar-hi l'hivern, a reproduïr-se o s'aturen uns dies o unes hores durant els seus moviments migratoris. En el cas dels hiverns, un hivern molt fred o climàticament advers al nord o centre d'Europa fa baixar els ocells que viuen allà cap a zones més meridionals. Per això els hiverns freds són més rics en ocells que no pas els més suaus.
L'ànec collverd és una espècie resident a Sils, hi és durant tot l'any, però també hi arribin alguns exemplars de zones de més al nord, empesos per les inclimències climàtiques. És l'ocell aquàtic més abundant a la zona durant tot l'any. La fredeluga és hivernant a Sils i a tota la comarca, i sol agrupar-se en estols de desenes i centenars d'exemplars que es mouen força. Durant el cens pot ser que ens trobem amb un estol gran de fredelugues, però també pot ser que no, i que estiguin en una altra zona. En aquests casos no vol dir que hagin aumentat o disminuït, simplement que durant el temps que dura el cens no s'han pogut trobar (el més probable és que siguin en un altre lloc).

Algunes espècies són realment escasses a la zona, com per exemple el xoriguer, perquè no està en el seu hàbitat idoni, o l'oca vulgar, que necessita extensions grans d'hàbitat tranquil. Però altres són molt amagadisses i difícils de detectar, és el cas del becadell sord, que difícilment surt en els censos, al igual que el blauet, que és força abundant a Sils però que surt rarament en els censos perquè es mou molt i canvïa de zona constantment.

Espero que valoreu cada cop més l'enorme sort que teniu de poder gaudir d'un espai tan ric i interessant com l'Estany de Sils, que el visiteu amb respecte, que n'apreneu molt d'ell, que exigiu als responsables la protecció i la consideració que es mereix aquest espai natural i, sobretot, que feu partíceps a tots els vostres familiars i amics del vostre interès i estima per l'Estany.

Una salutació i endavant amb la feina.





Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...