dimecres, 6 d’octubre del 2010

Anellen més de 4.000 orenetes a Bescanó, abans de la migració cap al sud

http://avui.elpunt.cat/noticia/article/1-territori/11-mediambient/312583-anellen-mes-de-4000-orenetes-a-bescano-abans-de-la-migracio-cap-al-sud.html

És l'anellament més important fet mai a Catalunya, d'un estol de més de 10.000 exemplars
S'han trobat aus d'Alemanya, Suïssa, França i Bèlgica
06/10/10 02:00 - Bescanó -

Dani Vilà
Bescanó

Sis experts en anellament d'aus han pogut identificar més de 4.000 orenetes en un camp de Bescanó, just abans que les aus iniciessin la migració cap al sud per passar l'hivern en una latitud amb temperatures més benignes. Nou jornades d'anellament entre el 14 i el 26 de setembre van servir per poder efectuar l'anellament més nombrós mai fet a Catalunya. Així ho va confirmar Carles Pibernat, un dels ornitòlegs experts en anellament que han participat en la gesta. Pibernat assegura que la fita ha estat corroborada per l'Institut Català d'Ornitologia.

El càlcul fet entre els experts és que l'estol el formaven més de 10.000 exemplars, que es reunien cada capvespre en aquest camp de blat de moro situat a Bescanó. L'estudi fet pels ornitòlegs experts en anellament –Quim Vilagran, Carles Pibernat, Miquel Boix, Gabriel de Jesús, Joan Ventura i Hubert Mas– ha permès saber que més del 90% de les aus eren joves, mentre que el 10% restant eren exemplars adults. L'estudi d'alguns dels exemplars ha permès saber també que presenten un bon estat de salut, “pels músculs i el volum de greix que presenten”.

40 persones ajudant
En els nou dies d'identificació de les aus es calcula que hi van acabar col·laborant una quarantena de persones, entre els anelladors, els auxiliars en l'anellament i persones que van col·laborar amb tasques diverses en aquestes jornades. El nombre de captures va variar molt, ja que va anar des de les 124 del dia que n'hi va haver menys fins a les gairebé 1.500 del dia que se'n van fer més. El procediment consistia a situar unes xarxes a la zona del blat de moro i, un cop els exemplars hi quedaven atrapats, ficar-los en caixes i anellar-los al mateix punt abans de tornar-los a deixar anar.

L'anellament científic massiu que s'ha portat a terme resultarà important per conèixer a partir d'ara hàbits migratoris d'aquestes aus, que aprofiten els punts més baixos dels Pirineus per seguir el seu camí cap al continent africà. El gran nombre d'exemplars joves anellats fa pensar que la cria ha anat bé a Europa, però els experts recorden que “només un terç de les aus completen la migració”. L'anellament ha de permetre en un futur conèixer els viatges que faran les aus, gràcies a les troballes que es puguin fer d'aquestes orenetes en altres països europeus.

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...