dimecres, 8 de setembre del 2010

Ocells de tempesta


Ahir, dimarts 07-09-10, sembla ser que tot el país va ser recorregut en totes les direccions per nuclis de tempesta que van crèixer en topar la massa d'aire fred provinent del nord amb la massa d'aire calenta pròpia d'aquesta època que regna sobre la Mediterrània. Les precipitacions van ser més o menys fortes arreu.

Un fenòmen meteorològic d'aquesta mena en aquesta època de l'any empeny i mou no pas pocs ocells que es troben en plena migració. Des de casa vam poder observar moviments d'abellerols (Merops apiaster) i hirundínids en vol baix. També eren molt freqüents els ballesters (Apus melba) acompanyats d'algun falciot, suposadament negre, (Apus apus), que anava despistat o amb retard. Algun rapinyaire solitari, probablement aligots vespers (Pernis apivorus) o comuns (Buteo buteo), i grupets de bernats pescaires (Ardea cinerea) amb un vol aparentment erràtic.

A la imatge, el mapa de llamps de la jornada. Força impressionant.




5 comentaris:

tempspalamos ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
tempspalamos ha dit...

Veig que has posat l'enllaç al meu blog, merci ! Si, ahir els ocells sembla que sentien l'arribada de pluges. Segons vaig llegir una vegada, es veu que els insectes quan hi han baixes pressions volen a poca alçada i per això els ocells també els han de caçar més avall i volen més baix. No sé que hi ha del cer en això, però és un bona explicació, potser les corrents d'aire ascendent creen unes turbulències que fan volar els insectes més baix o els ocells. No sé què en penses al respecte? Salutacions.

Alfons ha dit...

És molt probable que això que comentes sigui així. Jo també ho he sentit a dir. Molts insectes volen abans o després de la pluja per tal d'aprofitar les condicions de bonança que es creen (humitat, terres tous, aliment,...). En el cas de les formiques, per exemple, surten en massa abans o després de les pluges per aprofitar que el terra s'ha estobat i així poder crear noves colònies fent forats.

En el cas de l'altre dia, però, crec que el que va passar va ser que les tempestes escombraven literalment els ocells d'allà on eren. Falciots i orenetes tenen una gran capacitat de desplaçament. A més les orenetes i altres ocells volen baix en cas de tempestes per si han de baixar a buscar refugis als pobles i ciutats, cosa habitual quan estan de migració. Paren allà on els enganxa la nit.
Salutacions.

tempspalamos ha dit...

Molt interessant, precisament les tempestes d'abans d'ahir anaven acompanyades de fortes ratxes de vent que deurien ajudar a això qe comentes. Gràcies per l'explicació.
Salutacions.

Alfons ha dit...

També s'ha de tenir en compte una circumstància d'observació. I és que en dies amb un cel gris és més fàcil descobrir la silueta a contrallum d'un ocell en vol.
Avui mateix, un astor agafant una tèrmica vist des de casa mateix. Un rapinyaire no gaire freqüent en migració.
Salut.

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...