dimecres, 30 de juny del 2010

Torna el milà negre a Sils



Aquesta temporada de cria ha dut a l'estany de Sils una novetat, la nidificació del milà negre (Milvus migrans). Aquest rapinyaire és un migrant freqüent a la zona, especialment durant la primavera, que també compta amb alguns exemplars estiuejants no reproductors. Fins ara, però, no havia estat comprovada la seva reproducció.

Enguany es van començar a observar milans a Sils a principis de primavera, com cada temporada, en nombre variable i fins a un màxim d'una desena d'exemplars. Durant la segona meitat del mes d'abril ja es va observar una parella realitzant vols nupcials i pocs dies després van iniciar la construcció del niu.

Es tracta de la primera evidència segura de reproducció d'aquesta espècie a la comarca des de fa dècades. El milà negre ja havia nidificat a la plana de la Selva i a altres localitats de la comarca fins a la dècada dels 70 del segle passat, on era present en zones humides com l'estany de Sils i els prats de Sant Sebastià, a Caldes, i en els boscos de ribera, tant de la plana com de l'interior de la comarca, on s'alimentava bàsicament de peixos morts o malalts, insectes, petits vertebrats i animals morts. La pèrdua d'hàbitat, la persecució il·legal i l´ús de verins, però, el van fer desaparèixer i va esdevenir una espècie rara present únicament durant els passos migratoris.

Actualment hi ha altres localitats properes a la comarca de la Selva on també hi ha indicis de nidificació d'aquesta espècie. La primavera del 2008 una parella va iniciar la nidificació a Cassà de la Selva, també hi ha indicis de cria a Llagostera, i enguany també ha nidificat una parella al municipi de Tordera.

La població catalana de milà negre ronda el centenar de parelles nidificants, i sembla estar patint un declivi poblacional en les darreres dècades, fet pel qual aquestes notícies de noves nidificacions tenen un valor especial afegit i són una bona notícia per a l'espècie i per a la conservació del medi.
Fotografies: Antonio Camoyán - Carlos Sanz, CENEAM-MMA

1 comentari:

SKIZO ha dit...

Fascinating work.
It has been delightful
to visit your gallery.
Good Creations

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...