dimarts, 4 de maig del 2010

Neix el primer poll de Voltor Negre als Pirineus

La Reserva Nacional de Boumort ha estat l’escenari incomparable delnaixement del primer poll de voltor negre del Pirineu. Efectivament elpassat diumenge 25 d’abril el personal encarregat del seguiment del “Projecte de reintroducció del voltor negre a Catalunya” va poder comprovarcom es feia visible un capet molt diminut, entre les potes dels seusprogenitors: la Perla de 7 anys i el Portell de 4; dos dels voltors negresalliberats l’any 2007, tot just al començament d’aquest projecte.

Un fet com aquest no s’havia produït des de fa molt més de 100 anys, quanels voltors negres van desaparèixer de la major part de la seva àreaeuropea de distribució.
Com ha estat possible que un ocell d’aquesta envergadura torni al Pirineuper recuperar la seva demografia a banda i banda de la serralada? Doncs gràcies a l’esforç solidari d’una sèrie d’entitats, organitzacions i, endefinitiva persones que s’han bolcat durant els dos darrers anys en laconsecució d’un mateix objectiu: la reintroducció d’una espècie extinta enun passat recent, com és el cas del voltor negre.

El naixement d’aquest primer exemplar en llibertat arriba abans del previsti en el moment més propici: 2010 ha estat declarat “Any Internacional de laBiodiversitat” per Nacions Unides, i el voltor negre és “Ave del Año” perSEO/BirLife. Dos motius que corroboren i emmarquen l’esforç realitzat per laGeneralitat de Catalunya (DMAH) i l’Obra Social de Caixa Catalunya, com apromotors d’una iniciativa que compta ademés amb la valuosa participació del’ entitat GREFA (Grupo para la Rehabilitación de la Fauna Autóctona y susHábitats), la importantíssima col·laboració de la Junta d’Extremadura i elpatrocini de Red Eléctrica de España a més de l’ajut de l’associació d’Amicsdel Centre de Fauna de Vallcalent (TRENCA).

Cal destacar que en aquests moments el Pirineu català es converteix enl’única regió europea on coincideixen com a nidificants les quatre espèciesde voltors del continent: trencalòs, voltor negre, aufrany i voltor comú, elque constitueix un valor afegit d’atracció per a l’ecosistema i per aldesenvolupament sostenible de la zona. A més tenint en compte que també hicrien altres rapinyaires carronyaires com els milans reial i negre, fa quela comunitat d’aquests ocells rapinyaires que s’alimenten dels animals morts(contribuint a controlar les malalties que afecten als ramats i altresespècies) sigui la més complerta i biodiversa d’Europa.

Aquest projecte que es va iniciar a mitjans del 2007 amb l’alliberamentdels primers exemplars, compta en l’actualitat amb una població de 16voltors negres que romanen de forma habitual dins de l’àrea de reintroducció(comarques del Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Alt Urgell) havent-se formatdurant aquesta primavera tres parelles estables afincades a la zona, una deles quals ha portat a bon terme el seu cicle reproductor amb el naixementd’aquest primer poll Pirinenc.

Marc Gálvez

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...