dilluns, 1 de març del 2010

Resum del febrer

El febrer ja és un mes típic de primeres arribades d'ocells africans i de floracions. A primers de mes ja es van poder observar els primers ametllers florits (Prunus amygdalus), en concret a la Cellera de Ter, i a mitjans de mes les primeres flors dels el·lebors verds (Heleborus viridis) a Castanyet.
El temporal de fred va fer baixar encara molts ocells que fins al moment es trobaven al centre d'Europa, amb una entrada notable de tords comuns (Turdus philomelos) i ala-roigs (Turdus iliacus), grives (Turdus viscicorus) i altres túrdids. Les condicions climàtiques adverses a muntanya fan que encara s'hagin pogut observar durant tot el febrer grups de roquerols (Ptyonoprogne rupestris) a Santa Coloma. El roquerol és una oreneta de muntanya que no migra a l'Àfrica, es queda al país però baixant de cota, arribant fins a la plana i el litoral, on troba condicions més favorables.
La gran majoria dels ocells hivernants encara no han marxat, però ja es nota una davallada d'algunes espècies, com per exemple les fredelugues, que ja estant abandonant els nostres camps. Malgrat aquesta sobtada baixada de temperatures de mitjan de mes, les primeres orenetes cuablanques (Delichon urbicum) i vulgars (Hirundo rustica) es van observar el dia 9 al delta de la Tordera, i la primera cigonya blanca (Ciconia ciconia) va sobrevolar Santa Coloma el dia 6. També s'observà una àguila calçada (Hieraaetus pennatus), un rapinyaire migrador, el 21 de febrer a Breda. Aquests ocells tan primerencs intenten arribar els primers a les localitats de cria per tal d'ocupar els millors llocs, però s'arrisquen molt a patir les conseqüències dels darrers temporals de l'hivern.

Més cigonyes blanques, un grup que superava el centenar d'exemplars, va arribar el dia 19 a Riells i Viabrea, on van fer nit. Un altre ocell migrador primerenc que arriba típicament en aquestes dates és el cucut reial (Clamator glandarius). El primer d'enguany es va localitzar a Blanes, al delta, el 23. Altres espècies que han de fer un viatge molt llarg, fins arribar pràcticament a la tundra àrtica, com ara els limícoles, ja comencen a pujar i han fet parada a la comarca. Tal és el cas de les gambes roges (Tringa totanus) observades a l'estany de Sils i al delta de la Tordera.
Per últim, també els mamífers que s'endormisqueixen durant l'hivern, com les ratapinyades, han tret el nas ja durant el febrer. Les primeres ratapinyades pipistrel·les (Pipistrellus sp.) es van observar la darrera setmana de mes volant ja sobre la riera de Santa Coloma i dins el nucli urbà mateix.

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...