diumenge, 21 de març del 2010

Les carpes tornen a l´estany de Sils després de treure-les per millorar l´aigua

http://www.diaridegirona.cat/comarques/2010/03/21/comarques-carpes-tornen-lestany-sils-despres-treureles-millorar-laigua/394848.html

La llacuna principal i alguns camps ja estan inundats després que s'assequessin a l'estiu

E.BATLLE

L'estany de Sils torna a tenir carpes a les seves aigües i en concret observadors de la zona humida ja n'han detectat a la llacuna principal. Això, segons expliquen, es deuria al fet que en alguna zona la sèquia hauria sortit de mare i, per tant, haurien connectat amb la llacuna i, per tant, la fauna -les carpes- també hi hauria anat a desembocar.

Les carpes havien desaparegut de la llacuna perquè aquest estiu quan es va fer la dessecació de l'Estany se les va treure, en total se'n van eliminar més de 600 quilos amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'aigua i també perquè s'hi instalessin nous amfibis i flora en aquella zona.
Un dels signes evidents que les carpes s'hi començaven a instal·lar i que ja era present fa uns dies, explica un dels naturalistes que visita l'Estany, és la presència de corb marí. La presència d'aquesta espècie és "una prova irrefutable" de la presència de carpes. De corbs marins se'n veien pocs a la zona fins ara però segons els observadors, en aquests moments ja n'hi hauria una desena instal·lats a l'àrea de la llacuna prinicipal.

Inundació de la zona humida
Els estanys de Sils són un espai protegit que es va dessecar aquest estiu en una actuació pionera a Catalunya per tal de poder recuperar-ne la qualitat de l'aigua així com guanyar en biodiversitat en aquesta zona humida. Després de la dessecació es preveia que l'Estany es reompliria durant l'època de pluges, que normalment se centra a la tardor, però aquest any passat no ha estat així i fins ara no s'ha tornat a inundar la llacuna gran dels Estanys així com alguns camps de pastura. Gràcies a la neu que va caure i a les pluges de les darreres setmanes, l'aspecte que presenten els Estanys comença a ser el que havien tingut abans de l'estiu.

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...