dimecres, 24 de febrer del 2010

Resum del gener

Aquest mes de gener ja s'han observat les primeres floracions a la Selva d'algunes de les espècies que ho fan típicament a l'hivern, com el lliri de neu (Galanthus nivalis) a Sils i a la riera de Santa Coloma, i els ametllers (Prunus amydalus) arreu. Pel que fa als ocells, el temporal de fred que ens va afectar a primers de mes va fer arribar milers d'ocells a la comarca. En podem destacar els centenars de fredelugues (Vanellus vanellus) que es van instal·lar a la plana agrícola selvatana i gironina, entre Sils, Vílobí i Cassà.
Durant els censos duts a terme aquells dies es van comptavilitzar prop d'un miler d'aquestes aus que, en la seva majoria, estaven hivernant al centre d'Europa. Altres espècies típicament hivernants que són més aviat escasses, com les grives cerdanes (Turdus pilaris) que es van veure a Riells i Viabrea, també s'han podut observar durant el gener.
A la costa s'ha pogut constatar l'arribada d'espècies força rares que han estat empeses presumiblement pels temporals. Les calàbries (Gavia sp.) són ocells aquàtics que nidifiquen al nord d'Europa i a l'àrtic. Doncs al litoral de Blanes s'han pogut localitzar durant aquest gener passat les tres espècies que viuen a Europa, essent una d'elles, la calàbria agulla (Gavia arctica), una espècie molt rara a tot Catalunya, ja que, de les tres, és la que nidifica més al nord, al casquet àrtic. D'aquesta espècie se n'ha pogut observar un exemplar.

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...