divendres, 26 de febrer de 2010

L'estudi de la flora a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona permet trobar noves localitzacions d'espècies rares a nivell de Catalunya

També alerta de l'amenaça de pèrdua de biodiversitat per la presència d'espècies al·lòctones

Un estudi de la flora fet durant els dos darrers anys a l'Espai d'Interès Natural Guilleries ha detectat la presència, entre els 730 tàxons classificats, de diferents espècies poc habituals a Catalunya, així com 64 espècies al·lòctones, 16 de les quals podrien afectar la conservació dels hàbitats. L'equip que ha fet l'estudi recomana fer accions per a conservar els espais oberts per evitar la pèrdua de biodiversitat.

Al llarg dels darrers dos anys l'equip integrat per A. Pérez-Haase, A. Mercadé, E. Batriu i J.M. Blanco-Moreno ha dut a terme una intensa prospecció de la biodiversitat vegetal del terç est de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, concretament el corresponent a l'Espai d'Interès Natural Guilleries. Aquest estudi es va considerar especialment interessant perquè inicialment, fruit de la recerca en les fonts bibliogràfiques existents, es va constatar una mancança molt important en el coneixement de la flora d'aquest territori. Es va emprendre llavors una segona comesa basada en l'elaboració de llistes exhaustives de flora vascular i la recol lecció de mostres corresponents a les espècies més conflictives.

Com a resultat, s'han aplegat uns 730 tàxons (entre espècies i subespècies) que, presumiblement, representen una part molt important de la flora total de l'Espai Natural. Entre les espècies més destacables per la seva raresa a Catalunya trobem Trifolium diffusum, Apera interrupta, Dictamnus albus, Carex praecox, Corynephorus canescens, Leersia oryzoides, Milium effusum, Potentilla recta¿ Totes aquestes plantes es presenten a poques localitats més a Catalunya i, per tant, és important tenir cura dels hàbitats on viuen les poblacions existents dins l'Espai Natural. D'altra banda, s'ha constatat la presència de 64 espècies al·lòctones (introduïdes a Catalunya) de les quals 16 són espècies que podrien afectar la conservació dels hàbitats i la seva biodiversitat entre les quals trobem la Buddleja davidii, Bidens frondosa, Erigeron annus i Juncus tenuis. Igualment, d'entre les conclusions destaca la necessitat d'evitar la pèrdua d'espais oberts per tal d'afavorir la biodiversistat d'aquest territori.

Font de la informacióEspai Natural de les Guilleries-Savassona
http://www.diba.cat/parcsn/newsletter/detall.asp?Id=3337
Publica un comentari a l'entrada

La becada

 H avent esmorzat pugem al cotxe i ens submergim en aquesta inabastable i pertorbadora massa forestal que s'ha vingut a anomenar les G...