dimarts, 17 de novembre del 2009

Sobre l'escarabat morrut (Rhynchophorus ferrugineus Olivier)

 Escrit al Diari de Girona.

GIRONA

J. SÁEZ

Girona és manté, i amb gran diferència, com la província catalana menys afectada per la plaga de l'escarabat morrut. No obstant això, aquest insecte que devora les palmeres fins a matar-les s'ha estès amb força durant aquest mes d'octubre. Aquestes últimes dades, que facilita el Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), indiquen que des de setembre s'ha passat de 79 a 121 el nombre de palmeres afectades a les comarques de Girona.

Lloret de Mar és manté com el municipi amb més arbres afectats durant l'estiu. Durant el mes d'agost es van recomptar un total de 39 palmeres colonitzades per l'escarabat morrut. Les dades actualitzades d'octubre diuen que ja n'hi ha 44. El llistat de pobles afectats el segueix Blanes amb 32, seguit per Fogars de la Selva i Maçanet de la Selva amb 12 i 15 palmeres afectades per l'insecte.


No s'estén territorialment
No obstant això, tot i haver una major incidència, la seva extensió només s'ha produït en les palmeres dels municipis que ja han patit prèviament les conseqüències d'aquesta plaga. En total a Catalunya hi ha 4.330 palmeres colonitzades per aquest insecte. Barcelona, la província més afectada, té 2.862 arbres afectats, seguit de Tarragona amb 1.347. Les comarques de Girona es troben a la cua, amb 121 palmeres colonitzades.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Ja, verjetno zato je

Josep Aumatell ha dit...

No s'esten tan ràpid perque cap a Girona fa mes fred. El que s'ha de tenir cura es a l'estiu on les temperatures son les optimes per procrear l'escarbat. ja que a Girona no passen dels 40º mortals per l'escarbat i pot ser una font de reproducció durant l'estiu.

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...