dimecres, 1 de juliol del 2009

Inicien un estudi per determinar la distribució i abundància de petits carnívors a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona

http://www.diba.cat/parcsn/newsletter/detall.asp?Id=2970

El Museu de Granollers-Ciències Naturals ha iniciat el primer estudi sobre la distribució i abundància de petits carnívors a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona per encàrrec del Consorci durant la primavera de 2009.

Els objectius d'aquest estudi són determinar la composició específica de la comunitat de carnívors de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, fer els mapes de la distribució de les diferents espècies a l'espai natural, determinar l'existència de patrons d'abundància i de selecció d'hàbitat i establir models del nínxol ecològic i mapes de distribució potencial de les espècies amb més captures.

Per a fer aquest treball s'utilitza la mateixa metodologia que la presentada en els treballs sobre carnívors fet al Parc Natural del Montseny, basada en el trampeig fotogràfic per a la captura d'imatges nocturna de petits carnívors (Torre et al., 'Estudi de la comunitat de carnívors del Parc Natural del Montseny mitjançant l'ús del trampeig fotogràfic', 2007).

Es farà una prospecció de totes les quadrícules UTM d'1 km2 que quedin dins l'espai natural. A cada quadrícula (unitat mostral) se situarà una càmera automàtica amb sensor de moviment i amb un esquer olorós atractiu per la major part de carnívors. Les càmeres romandran exposades dues nits consecutives.

Fins a mitjans de juny de 2009 s'ha mostrejat aproximadament la meitat de l'àrea de l'Espai Natural i s'ha obtingut confirmació de la presència de 6 espècies decarnívors (4 de salvatges i 2 de domèstics). El carnívor més freqüent ha estat la fagina, seguit de la guineu, la geneta i el toixó. Les freqüències observades per genetes i fagines són inferiors que al veí Parc Natural del Montseny, si bé s'ha de tenir en compte que es tracta de resultats parcials. La presentació de l'estudi complet es preveu fer a finals de 2009-inicis de 2010.

Font de la informació: Museu de Granollers-Ciències Naturals

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...