dimecres, 1 d’abril del 2009

Fan la primera cita de ratapinyada nòctula petita a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona

Durant el 2008, s'ha detectat per primer cop la ratapinyada nòctula petita (Nyctalus leisleri), una espècie migratòria, a l'Espai Natural de Guilleries-Savassona. Amb aquesta són 13 les espècies citades a l'Espai Natural, el 69% de les quals hi crien, segons l'inventari de quiròpters forestals de l'espai elaborat per un equip de l'àrea d'investigació en quiròpters del Museu de Granollers-Ciències Naturals i Galanthus, sota la direcció de Carles Flaquer.


Recompte de ratpenats amb fotografia
digital. Autor: Museu de Granollers
Segons les dades obtingudes a l'estudi dutant l'any 2008 provinents de 897 minuts de paranys muntats i 57 seqüències de crits analitzades (prova pilot de seguiment amb detectors anomenats 'multiespecífics') les espècies més ben representades a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona són la ratapinyada pipistrel·la comuna (Pipistrellus pipistrellus) i la ratapinyada pipistrel·la de vores clares (Pipistrellus kuhlii). Aquestes dades coincideixen amb les obtingudes en anys anteriors.

Durant l'any 2008 s'ha iniciat el seguiment de quiròpters aquàtics en un únic tram de la Riera Major (als termes municipals de Vilanova de Sau i Sant Sadurní d'Osormort). Els resultats obtinguts han estat positius i s'ha pogut veure un bon estat de conservació de la riera, on hi cria la ratapinyada d'aigua (Myotis daubentonii).
Aquest any 2009 és previst el seguiment de l'inventari de quiròpters i el muntatge de 5 noves estacions de reproducció (caixes-niu).

Font de la informació
Espai Natural de Guilleries-Savassona

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...