dilluns, 10 de novembre de 2008

Zebres i monarques
Dues de les espècies de lepidòpters ropalòcers o papallones diürnes més comunes, grosses i espectaculars de la Vall de Llémena són la papallona zebrada (Iphiclides podalirius = Iphiclides feisthamelii) i la papallona rei (Papilio machaon).

La papallona zebrada (amb color de fons blanc o groguenc) vola en dues generacions, una de primaveral i una altra que ho fa a finals d'estiu i principis de tardor (entenent la generació com el conjunt d'exemplars nascuts en una mateixa època). Viu en espais oberts com ara camps amb bardisses i marges, àrees amb arbres, generalment són espais amb poca vegetació. Les erugues s'alimenten d'aranyoner, arç blanc, cirerer i ametller, entre altres.

La papallona rei viu també en hàbitats oberts, preferentment turons amb abundància de flors i on creixin les plantes de les que s'alimenten les erugues, bàsicament umbelíferes (fonoll, pastanagues, ...). Les generacions poden variar en funció de la climatologia, essent el més normal entre una i tres a l'any.

Fotografies de Wilbert Kerkhof (facilitades per en Rudolf van der Haar): a dalt, un exemplar de papallona rei, i un de papallona zebrada a sota.

Publica un comentari a l'entrada

Primers migradors en pas postnupcial

De fet ja fa un parell de setmanes que s'evidencia la migració postnupcial o de tardor. Els primers senyals, els més evidents són la mar...