dilluns, 11 de gener del 2010

L'òliba (Tyto alba): l'ombra blanca de la nit

Quantes parelles d'òliba hi ha a la Vall ? El frustat "Atles dels Ocells de la Vall del Llémena" apuntava a un mínim de 5 parelles, que situen els seus territoris entre Sant Gregori i Cartellà i fins al municipi de Sant Aniol de Finestres.


Amant dels espais oberts, preferentment si són agrícoles o dedicats a la pastura, l'òliba és una espècie sovint lligada a la presència humana, ja que fa servir els habitatges i altres construccions humanes per tal de ubicar-hi el niu.


En aquest sentit cal remarcar que acostuma a acceptar amb facilitat les caixes-niu, fet que afavoreix notàblement la seva presència a determinades zones. No hi ha millor equip desratitzador que una parella d'òlibes. Qui no vol tenir aquests aliats a prop de casa?



Les caixes-niu es poden adquirir (n'hi ha de diferents qualitats i preus) però també les podem fer nosaltres mateixos o fins i tot, si es tracta d'un habitatge amb possibilitats, només cal deixar una racó o una habitació amb sortida a l'exterior on estiquin tranquil·les i no siguin molestades.


http://www.brinzal.org/cajasnido.html


http://www.oryxdistribuciones.com/catalog/cajas_nido_agricultura.pdf


http://www.aymarazegers.com/69732/Caja-Nido-Lechuza



P.S.: si teniu previst col·locar alguna caixa niu per a òliba us agrairïem que ens comuniquèssiu si ha tingut èxit, també us agrairïem informació de la presència d'òlibes a la Vall (aquestes dades val més que ens ho comuniqueu privadament)








Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...