dijous, 1 d’octubre de 2009

Tornen les libèl·lules
 Fa molts pocs anys era una empresa força difícil trobar-se amb una libèl·lula a l'estany de Sils. Tot i ser aquesta la zona humida més important de la plana de la Selva, la degradació de l'hàbitat havia comportat la rarefacció d'aquest grup d'invertebrats tan típicament associat als ambients aigualosos.

La presència de cranc americà, gambússia i carpa tant a la sèquia com a la llacuna permanent, els únics punts d'aigua existents fins fa poc a la zona, impossibilitaven la reproducció de les libèl·lules, ja que aquests depredadors exòtics devoraven postes i larves. La creació de nous punts d'aigua temporals, com ara els prats inundables de pastura i altres habilitats per a la presència d'amfibis, es troben lliures dels depredadors esmentats, amb la qual cosa s'han convertit en zones idònies per a la reproducció dels odonats (libèl·lules i espiadimonis) i altres invertebrats aquàtics.

Aquests dies, però, es poden observar odonats a diferents indrets, a més d'aquests punts d'aigua temporal. Se n'observen al llarg de tot el recorregut de la sèquia i altres canals, defensant territoris, aparellant-se i fins i tot dipositant ous a l'aigua.

Algunes de les espècies que s'han pogut observar aquests darrers mesos són:

Libellula depressa
Sympetrum fonscolombii (fotografia 1)
Lestes viridis (fotografia 2)
Calopteryx haemorrhoidalis
Aeshna sp. (sense determinació de l'espècie)
Publica un comentari a l'entrada

La becada

 H avent esmorzat pugem al cotxe i ens submergim en aquesta inabastable i pertorbadora massa forestal que s'ha vingut a anomenar les G...