dimarts, 13 d’octubre del 2009

Ja teniu a punt les menjadores per a ocells?





 Malgrat que sembla que l'estiu s'allargui, ha arribat la tardor. Els primers freds provinents del nord i centre d'Europa ens fan arribar els ocells que fugen dels territoris on la neu i el glaç impossibiliten l'obtenció d'aliment.

A les latituds més atemperades, com la nostra, es concentren gran part d'aquests contingents d'ocells migradors que cerquen un indret més acollidor on passar els mesos més freds. Caçadors i ocellaires s'aprofiten d'aquesta circumstància i de la debilitat dels animals per abatre'ls o capturar-los sense miraments i en quantitats que superen els centenars de milers cada temporada, sense tenir en compte si es tracta d'espècie no cinegètiques o fins i tot protegides.

Què podem fer per tal de contrarestar aquesta actuació negativa i forasenyada? A banda de denunciar qualsevol pràctica il·legal o sospitosa a les autoritats competents (telèfon 112) podem actuar positivament i dur a terme algunes actuacions que, a més de permetre'ns un gaudi personal, ajudaran d'una manera efectiva als ocells que passen l'hivern amb nosaltres.

Una de les formes més senzilles i efectives és la de proporcionar menjar als ocells en aquestes setmanes que poden ser especialment dures. Us relacionem una sèrie de indicacions a tenir en compte:


  • No cal disposar d'un gran pati o jardí per facilitar menjar als ocells. Es pot fer perfectament des del balcó o fins i tot la finestra d'un pis. No us desanimeu.


  • Hi ha molts objectes, des d'un plat fins a una ampolla de plàstic foradada pels costats, penjada i plena de menjar, que poden servir com a recipient per al menjar. Evidentment, també hi ha els objectes fabricats expressament per a aquest fet.


  • Sigueu imaginatius. Cacauets sencers enfilats per un filferro, un coco tallat per la meitat i penjat d'un fil, el cartró d'un rotlle de paper higiènic untat de mantega on es pugui enganxar grana petita,... poden tenir un èxit inesperat.


  • MAI proporcioneu als ocells grana o fruits secs torrats, salats o condimentats d'alguna manera. Podrien morir de manera ràpida i cruel.


  • Sempre es bo disposar d'un recipient amb aigua proper al punt de menjar, encara que sigui hivern.


  • SEMPRE s'ha de retirar el menjar que s'ha mullat per qualsevol circumstància, hi poden proliferar fongs i altres agents patògens que poden ocasionar malalties als ocells.


  • Els punts de menjar i beure han d'estar en llocs propers a elements que permetin als ocells posar-se a resguard en cas de perill (en cas de tenir-los en una finestra o balcó no tindreu aquest problema). Han de trobar-se propers a arbres, matolls, murs,... D'aquesta manera evitarem que la presència no desitjable d'alguns depredadors, com ara els gats domèstics, no sigui un impediment per a que els ocells mengin tranquils.


  • Procureu no escampar menjar pel terra. Això podria atreure l'atenció de rossegadors, altres elements no desitjats. Les rates no les vol ningú, i un esquirol, per més gràcia que ens faci, no deixarà que s'acosti cap ocell al menjar, i fins i tot se'ls podria cruspir si aquests es despisten.


  • Si voleu complementar l'ajut que proporcioneu als ocells, instal·leu caixes-niu. La tardor és la millor època per fer-ho, ja que els ocells s'acostumen a la seva presència. No instal·leu massa aprop una caixa-niu d'un punt d'alimentació. A ningú li agrada tenir una zona de pic-nic al costat de casa.


  • Pregunteu i intercanvieu experiències. Aquesta pràctica, tan habitual en alguns països europeus, és força ignorada al nostre país.


  • Gaudiu de la presència dels ocells !!!!!!


Més informació:






Fotografies: Chiraphan Markchoo & Isidre Cos


Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...