dilluns, 23 de juny del 2008

Bec de corall senegalès (Estrilda astrild): un intrús a l'Estany





El bec de corall senegalès és un petit ocell passeriforme pertanyent a la família dels estríldids, emparentada amb els pardals i similars. És una espècie àmpliament distribuïda per la meitat sud del continent africà, on assoleix densitats notables.

A Europa és un ocell importat que es pot trobar fàcilment en botigues especialitzades i és molt popular pel seu petit tamany, la seva vistositat i la facilitat de mantenir-ho en captivitat. Els escapaments o els alliberaments intencionats han fet que aquest bonic ocell s'hagi escampat per un grapat de localitat de tota la Península Ibèrica, inclosa Catalunya (cliqueu aquí per veure el mapa de distribució).

Però, com tota espècie introduïda, el bec de corall és una peça fora de lloc. En ecosistemes tan fràgils i escassos com les zones humides poden ser un efecte pertorbador important. En concret, els becs de corall competeixen amb èxit davant les espècies autòctones amb els mateixos requeriments, sobretot pel fet que poden tenir explosions demogràfiques que els fan acaparar territori i aliment.

És per aquest motiu que en diverses comunitats autònomes (entre elles Catalunya i les Balears) s'han endegat programes de seguiment i, en alguns casos, d'erradicació d'aquesta espècie.

Si teniu cap observació d'aquesta espècie tant a l'Estany com en altres zones properes, poseu-vos en contacte amb nosaltres, siusplau.

Fotografies: Javier Romera Cabrera

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...