divendres, 12 de gener del 2007

Ocells hivernants: litoral i prelitoral

Gener 2007

Continua la grua (Grus grus) al delta de la Tordera, on hi va a dormir, desplaçant-se als camps propers per alimentar-se durant les hores de llum (fotografia de Xavier Romera).
Per altra banda, el mascle d'esmerla (Falco columbarius) que s'observava també al delta encara roman a la zona. No s'han produït noves observacions de l'exemplar d'Aquila observat a Tordera. Tot i que el més probable és que es tracti del mateix exemplar d'A. chrysaetos que s'observa a finals de desembre a la plana de la Selva, no es descarta que es tracti d'un ocell diferent que fins i tot podria ser de diferent espècie.
També s'observa encara un únic exemplar de cabussó emplomallat (Podiceps cristatus) a la platja de s'Abanell i un o dos exemplars de calàbria grossa (Gavia immer) i un o dos exemplars de calàbria petita (Gavia stellata) entre s'Abanell i la platja de Malgrat de Mar.

Al delta, entre els més comuns ànecs collverds (Anas platyrhynchos), encara s'observen uns pocs exemplars d'ànec piulaire (Anas penelope) i d'ànec cullerot (Anas clypeata).

Els esplugabous (Bubulcus ibis) del dormidor de Cal Rava, a Tordera, sembla que es distribueixen pels conreus de Blanes, Malgrat, Tordera i Santa Sussanna.
Les gavines vulgars (Larus ridibundus) i els gavians de potes grogues (Larus michahellis) són abundantíssims al llart del litoral, especialment als ports de Blanes, algunes platges de Tossa i Lloret i sobretot a s'Abanell i a la gola de la Tordera. Al port de Blanes s'observa una gavina capnegra americana (Larus atricilla).


Els repicatalons (Emberiza schoeniclus) són freqüents arreu de la plana al·luvial del tram baix de la Tordera, havent-se trobat dormidors als estanys de Cal Rava i al delta de la Tordera.

També l'alosa (Alauda arvensis) és molt freqüent als conreus, i la presència de cotxa fumada (Phoenicurus ochruros) és generalitzada arreu.

Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar

  Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...