Però això no ha de ser sempre així. El paisatge català actual és el resultat de segles d'interacció entre home i natura, un paisatge modelat per l'activitat antròpica que s'ha de tenir en compte a l'hora de preservar-lo.
L'agricultura, la pagesia i l'aprofitament forestal racionals haurien de ser l'eix vertebrador de la conservació del nostre territori. Aquestes activitats juguen un paper bàsic en la conservació del medi, i com a tal s'han de tenir en compte, no només a l'hora de protegir una àrea de determinada, sinó per tal d'aconseguir l'harmonia necessària que ha de conjuntar la preservació dels paisatges catalans, estiguin o no protegits per llei, i els legítims interessos dels sectors afectats.
Els que s'autoproclamen i denominen defensors del país en realitat utilitzen aquesta denominació per tal de confondre, però, siguem realistes, no enganyen a ningú.
Pagesia, conservacionistes, el món acadèmic i la societat en general haurien d'encapçalar el moviment que tingués prou força com per donar un gir a l'actual política de conservació del territori. Fer obrir els ulls als governants i fer-los entendre que si no segueixen el que la societat reclama seran substituïts. L'economia basada en el totxo i l'asfalt ha demostrat sobradament la seva ineptitud per aconseguir una situació social i econòmica que asseguri una riquesa repartida i sostenible i que no hipotequi el futur dels nostres fills.
La creació del Parc dels Aiguamolls de l'Empordà ha estat i és un èxit mediambiental i econòmic, probablement no un èxit absolut, però un èxit al cap i a la fi, enfront el fracàs de l'urbanisme especulador."
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada