Voltors a la Selva
El voltor comú (Gyps fulvus), desaparegut de la comarca fa dècades arran de la transformació del paisatge i dels hàbits ramaders, era considerada una espècie rara a la comarca, amb observacions ocasionals d'exemplars solitaris que es localitzaven tant a la plana com a la muntanya interior.
En els últims mesos, però, s'han registrat un seguit d'observacions que l'han convertit en una espècie relativament habitual als cingles del Collsacabra i a les Guilleries. Aquestes observacions coincideixen amb un augment de les cites a les comarques veïnes del Pla de l'Estany, la Garrotxa i sobretot Osona, on els grups de voltors són habituals en determinats punts de muntanya.
A la Selva les cites corresponen a petits grups d'entre 2 i 5 exemplars i la majoria es daten entre la primavera i l'estiu, època de dispersió típica d'aquesta espècie que és força primerenca en quant a la reproducció.
També són d'interès les observacions de voltor negre (Aegypius monachus), molt més esporàdiques i que probablement corresponen a exemplars nascuts o reintroduïts a l'Estat Francés.
No sembla existir una única raó vàlida que expliqui la major freqüentació d'aquesta espècie fora de l'actual distribució en època reproductora (Pirineu, Pripirineus i Ports de Tortosa). En el darrer Atlas dels Ocells Nidificants de Catalunya 1999-2002 s'apunta a un augment de l'àrea de distribució de l'espècie, que comportaria un creixement de l'àrea de dispersió postreproductiva.
Els voltors observats a la Selva i rodalies podrien ser exemplars que realitzen moviments tròfics i que procedeixen de les àrees de nidificació del Berguedà (al Ripollès, tot i la presència continuada de l'espècie a la zona, no s'ha pogut constatar la reproducció).
A continuació es detallen algunes de les observacions més recents. Agrairïem qualsevol altra data complementària o comentaris sobre la presència d'aquesta espècie a la comarca.
- desembre de 2004, s'observa un voltor negre a Sant Julià de Ramis (observat anteriorment al Pla de l'Estany), diversos observadors
- 17-04-05, 2 voltors comuns i un voltor negre a la Barroca, Gabriel de Jesús i Isidre Cos
- 28-04-05, 5 voltors comuns sobre l'Aldric, a les Gavarres, Marc Franch, Enric Capalleres i Manel Barrios
- 20-11-05, un voltor comú a l'abocador de Solius, a Llagostera, Carlos Álvarez
- 29-04-06, 3 voltors comuns a coll de Ravell, Alfons Delgado i Maite Garrigós
- 11-05-06, 4 voltors comuns a Amer, Gabriel de Jesús
- 20-05-06, 2 voltors comuns a la cinglera del Far, Gabriel de Jesús i Ignasi Lloberas
- 14-08-06, 5 voltors comuns a Susqueda, Xavier Larruy i Laura Puyol
Blog personal d'Alfons Delgado Garcia. Ornitologia i zoologia en general, botànica, literatura de Natura, viatges i altres temàtiques naturalistes.
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Viatge naturalista a Extremadura i Andalusia (part 3 i final, suposo): Doñana i una nit a la Sierra de Andújar
Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...
-
CLASSE MAMMALIA ORDRE INSECTIVORA Família Soricidae Musaranya cua-quadrada ( Sorex araneus ) Espècie de requeriments eurosiberians. La seva ...
-
És el bruel ( Regulus ignicapilla ). Aquesta diminuta joia alada que guarneix les branques dels arbres és l'ocell més diminut del cont...
-
Doñana No hi ha futur sense Doñana. No es coneix la llum fins que no coneixes Doñana. No he conegut cap espai natural més fascinant natura...
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada